Annonse

Filminfo og video

Quo Vadis

Denne DVD pakka ble vist på tv som miniserie i seks episoder og tar for seg tiden da Keiser Nero forfølger de kristne i Roma. Konspirasjonsteoriene er alltid like levende rundt de romerske keiserne og for Nero blir den nye kulten en syndebukk, noen å beskytte seg mot. Blant de tradisjonelle drapene i hoffet, det dekadente livet og den, slik vi ser den i dag, hedenske troen med et kobbel av guder og en gryende morgen som signaliserer en religionskamp.

Kristendommen er fortsatt inne i et spebarnsstadie og det skal fortsatt gå en tid før den når det pubertale stadiet, og en rekke martyrer skal gi sitt liv til en tro under fremgang. Historien rundt Quo Vadis er reel nok, den gir et glimt av det brutale livet i en tid der et menneske ikke har større verdi enn sin nytteevne eller status, en tid der slaver er vanlig og overtroen er stor.

Brutaliteten, overfloden og overklassen skal på sikt knekke det romerske imperiet, men når Nero enda sitter ved makten, går Peter, klippen Jesus skulle bygge sin menighet på, rundt i Romas gater med en tyngende tvil og redsel over seg. Han ønsker heller ikke, som et hver levende vesen, å bli drept av Neros menn. Dette er i utgangspunktet en uunngåelig fremtid for ham om han forsetter å oppholde seg i Roma, og hva er så bedre enn et «syn» for å overbevise seg selv. Quo Vadis?

Når serien kom ut i 1985, var den sikkert slik som omslaget tilsier «En klassiker om Romerriket slik du aldri har sett det!». I dag blir dette en langt mer fjollete opplevelse og har sin beste verdi som nostalgi. Som en keiser med respekt for seg selv, styret Nero Roma med tyranni og ekstravaganse. Han fikk Colosseum oppført og kastet de kristne ut i et blodbad i manesjen der de måtte «sloss» mot løver og andre villdyr. «Gi folket brød og sirkus, så er de fornøyde», og folk elsket det blodige Colosseum.

Selv om det egentlig kan sees på som en menneskelig skammelighet, så er dette en del av historien som forteller mye om datidens holdninger.Men man kan ikke lure på hva annet enn hva denne serien vil, med sin pompøse fremstilling av en barnslig Nero, med sitt avdankede skuespill og tarvelige maktkamp i senatet. Hva er det de ønsker å vise frem i denne serien, hva er hovedfokuset? Å vise at de kristne ble forfulgt, fikk skylden for brannen i Roma og at fremtredende borgere av Roma lot seg forføre av den nye religionen under fremmarsj? Det ligger hull i handlingen som man ikke helt får svar på og du sitter igjen med en følelse av at du virkelig ønsker noe mer av dette.

Kan hende dette er som følge av at det tross alt er en tv-produksjon, eller at den har forfalt under tidens løp.Så du Quo Vadis på tv midt i åttiåra, så vil sikkert dette være et kjært gjensyn med en gammel serie. Mange har det nettopp slik med ting de så før, A-Team var knalltøft i sin tid, men er noe avleggs idag. Eller hva sier vi til et gjensyn med 21 Jump Street? Helst ikke, men både disse to og Quo Vadis var bra underholdning når de var ferske fra saftpressa.Gi deg gjerne i kast med Quo Vadis hvis du er junky på filmer og serier om Romerriket. Da kan du like gjerne gi denne et forsøk. Det er ikke totalt bortkastet, men sett deg ikke ned med de største forventningene. Liker du den, er det jo bare å kose seg.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse