Annonse

Filminfo og video

Engler og Demoner

Engler & Demoner er en ambigrammenes bok og et dypp ned i vitenskapelig historie om menn som ble tvunget til å gå under jorden av kirkens stadige kamp for å undertrykke alt og alle som gikk i mot deres lære. For frelsen skulle kun kirken ha monopol på. Alt som går kirken imot er kjettersk, kvinner som tenker fritt er hekser og helvetes flammer lurer like etter døden, slikker opp mot sjelen din som faller til avgrunnen. Det er ikke rart at en slik institusjon samler opp fiender. Men dette forblir selvsagt bare enda en konspirasjonsteori. Ja, det er da for all del gøy og Dan Brown er dyktig i sine verk, men hvordan ser dette ut på film når du titter over bokkanten?

I Engler & Demoner begynner ferden på CERN i Sveits. Om Vatikanet er kirkens hovedsete, så burde vel CERN være vitenskapens aller helligste. Nå er kanskje ikke CERN slik, men som plass for forskning er de langt framme. Det gamle broderskapet Illuminati truer med å knekke den katolske kirken en gang for alle, truer med å hevne la purga og vise Vatikanets preferiti samme nåde som de fire drepte vitenskapsmennene for så mange år siden. Det eldgamle broderskapet har kommet frem fra mørket og sender den største trusselen over den katolske kirken; total tilintetgjørelse av Den Vatikanske Stat. Symbolforsker Robert Langdon blir viklet inn i en etterforskning som skjuler langt flere detaljer enn den viser. Men med kløkt og flaks på innerlomma, kommer Langdon seg gjennom strabasene på heroisk vis.

Noe av det som gjør Dan Browns bøker så gode er hans enorme mengde med informasjon, hans kunnskapsrike detaljstyring og evne til å gjøre ting interessant. Han kaller for eksempel popdronningen Madonna for søppel, forklarer tommel i været som et gammelt fallossymbol for mannlighet, forklarer ord og uttrykks opphav og setter fokus på kirkens utforming og religionens pubertale formasjon. Religionshistorie er et så enormt stort tema som spinner så mange tråder i ulike retninger at du kan bruke ett helt liv på å studere den. Og det er dette Brown så grasiøst legger frem for oss. Samtidig så leker han med vitenskapelig mulighetsfremtid. Det er i dag ikke mulig å lagre antimaterie, det er ikke mulig å lage den i slike mendger som blir produsert i boka, men det er selve scenarioet som er poenget og det at antimaterie kan både være frelse og forbannelse på en gang. Hvis antimatierie kan bli en fremtid så er det minst like viktig at den er et bidrag til menneskeheten og ikke en ny økonomisk gullgruve for konsernene men kan løse problemer som har med miljø å gjøre.

Ron Howard ser helt tydelig også verdien i Dan Browns historier, men når han skal løse problemen med å skrape sammen en historie av boka, blir det en pinlig forkortet opplevelse. Filmen i seg selv er en flott produksjon, et forsøk på å gjøre en genialitet virkelig, men faller ned fra toppsjiktet og lander på ett middels nivå. Dette først og fremst hvis du har lest boka. Hvis du ikke har gjort det, så blir nok dette en kul film med Tom Hanks i rollen som Langdon.

Men for oss som faktisk har lest boka, blir dette en farse der vi sitter og irriterer oss over forandringer som gjør dette totalt annerledes, og ikke på en overbærende positiv måte. Vittorias labpartner er hennes far i boka, leiemorderen som går rundt og lager kaos for Vatikanet er blitt irsk isteden for av arabisk opphav og løsningen med beholderen som inneholder antimaterien er langt enklere løst. CERNs overhode er totalt uteblitt og konklaven blir spunnet sammen på andre måter enn det Brown la frem i boka. Det er selvsagt ikke lett å gjøre en slik sammenligning på mesterlig vis uten å legge inn spoilere og ta fra en lysten til å lese boka, så alt vi kan legge til grunne her er at boka er et langt mer gyllent blad enn det filmen fremstår som. Det betyr ikke at filmen er dårlig, men vi vil også anbefale deg å lese boka. For det er dyktige, interessante og spennende bøker Dan Brown skriver. Det eneste som irriterer vette av deg når du har lest et par av bøkene hans er den ekstremt tydelige formelen han bruker for å skrive sine romaner. Oppbyggingen er prikk lik i både Enger & Demoner og Da Vinci Koden.

Og før vi avslutter dette, la oss ta en tur inn i religiøs galskap. Hva menn gjør i "guds navn", hva menn gjør fordi de tror at "gud taler til dem" er ikke annet enn suggesjon på sitt beste. Det er ingen gud som vil at mennesker skal handle slik eller slik, det er bare et resultat av fanatisme og totalitære ideer. Når man personifiserer troen til en autoritær person, ligger det til rette for et hav av misforståelser. Kirken som vi kjenner den er et resultat av en maktkamp, en kamp som de ortodokse kristne vant og ble til dannelsen av Den Katolske Kirken.

Religiøse er for opptatt av den ytre tro, den troen som tilsier at de tilhører en menighet og er en del av et fellesskap for sin egen trygghet. For religion dreier seg ikke om den rette tro, i forhold til helheten av menneskeheten. Det eneste som betyr noe, er hva DU tror på og at det gjør deg til et bedre menneske, et bedre bidrag til dine medmennesker og at du fokuserer på å være et godt menneske. Om du er muslim, katolikk, jødisk, kristen, hinduist eller buddhist.... det spiller ingen rolle så lenge DIN tro gjør DEG til et godt menneske. Ingen religion er den rette, alle er den rette hvis det bidrar til en bedre verden.

Behold troen på det gode inni deg og vær et godt menneske. Les Engler & Demoner hvis du liker å lese, se filmen hvis du ikke er en lesejunkie og nyt den kommende sommeren på beste måte.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse