Annonse

Filminfo og video

Gomorra

Den sicilianske har i alle år vært betraktet som en av verdens største og mest brutale mafiaorganisasjoner, men hvor den sicilianske mafiaen prøver å fremstå som gentlemen befinner det seg utenfor Napoli en organisasjon som har ingen interesse av å gå i dresse og skaffe seg et godt rykte. Camorra familiene utkjemper en blodig brutal kamp om penger, narko og makt, de styrer omtrent det meste og for de er ikke et menneskeliv verdt mer enn søppel som de igjen gjør store penger på. Dette er historien om et av de verste og råeste miljøene i dagens verden, dette er historien om en organisasjon få vil vite om, dette er historien om Camorra familiene og deres tilnærmede terrorvelde.

Gomorra fulgte i fotsporene til både City of God og Tropa De Elite, en nær sagt umulig jobb, men til tross for dette tilsynelatende håpløse utgangspunktet har Gomorra rasket med seg mang en pris og imponert filmelskere verda over. Med unntak av undertegnede som ikke helt skjønner greia.

Med et utgangpunkt i den italienske mafiaen blir vi tatt med langt inn i dette miljøet og vi blir dermed introdusert for flere mafiafamilier som alle har sine mål som de skyr ingenting for å oppnå. Fellestegneren er penger, makt og vold. Alle skal frykte og respektere de om hverandre. Men hvorfor regissør Matteo Garrone har valgt å prioritere alt annet enn denne verdensberømte italienske råskapen aner jeg ikke. For all del, Garrone og Gomorra skal ha skryt for å gi oss et grundig innblikk i disse uheldige skjebnene, det filmen dog ikke får noe skryt av meg på er at den mangler et slags hovedfokus. De fleste karakterene får et jevnt fokus uten at noen stikker seg ut og dermed får man som publikum fortalt historien fra et slags fugleperspektiv som igjen gjør at man ikke får noe forhold til verken den ene eller den andre.

Lyd
Dette DTS Master Audio lydsporet er en meget blandet affære som i noen scener byr på et enormt rom i lydbildet ved hjelp av aktiv bruk av bakhøytalerne, men som jevnt over er ganske så sentrert i front. Overraskelsen er dermed stor når det endelig skjer noe der bak, men jevnt over skjer dette for sjeldent og jeg fikk sjelden følelsen av å bli tatt med inn i filmen. Foran er imidlertid dialogen meget klar og distinkt, effekter sitter som de skal og lydsporet byr på et helt greit bassfundament uten å blåse verken denne anmelderen eller veggene hans overende.

Bilde
Med filmens monotone uttrykk godt representert i det bildemessige oppfyller Gomorra hovedkravet til 1080p; bildet er klokkerent og skarpt, men utover disse to parameterne er det lite som stikker seg frem og imponerer. Fargepaletten mangler dette berømte smellet som mange Blu-ray utgaver kan varte opp med og bidrar dermed sterkt til filmens dystre atmosfære.

Ekstramaterial
- Slettede scener
-Intervju med Roberto Saviani og Salman Rushdie.
-Gomorra Trailer.
-Behind the scenes dokumentar.

Konklusjon
Gomorra ble hyllet av et samlet norsk filmanmelderkorps i tillegg til resten av verdenen. Dette var filmen som fulgte opp de knallsterke City of God og Tropa De Elite. Hadde det nå bare vært så vell. Gomorra er en lang og monoton affære som tar oss med inn i den mest brutale delen av den italienske mafiaen uten å vise oss denne råskapen i annet enn korte scener som man like gjerne kunne ha sett i en norsk film. Ved å servere oss historien fra et slags filmatisk fugleperspektiv gjør filmen det også meget vanskelig å bry seg om noen av rollefigurene, og når filmen på toppen av det hele er en særdeles rolig affære som i mine øyne er City of God og Tropa De Elite totalt underlegen. Med en Blu-ray utgave som verken imponerer sokka av noen verken når det kommer til lyd, bilde eller ekstramateriale dette et produkt jeg kun vil anbefale til den mest ihuga fansen av italienske mafiafilmer.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse