Annonse

Filminfo og video

Valkyrie

Valkyrie

Karakter

5 
Ni måneder før Hitler tok sitt eget liv overlevde han sitt 15 drapsforsøk utøvd av tyskere. Dette er historien om det femtende og mest intrikate og spektakulære forsøket, som Hitler imot alle forventning overlevde.

Oberst Claus von Stauffenberg har etter noen år i Tysklands arme fått nok. Andre verdenskrig handler ikke lenger om Tyskland, det handler om en manns stormannsgalskap. Sammen med et knippe personer som også har sett seg lei av Hitlers regime skapet de en utspekulert plan for å ta livet av der führer, arrestere alle SS og selv ta makten og innlede fredsforhandlinger med resten av Europa som er i ferd med å ødelegges som et resultat av Hitlers sinnssyke planer.

Bryan Singer sto foran en monstrøs oppgave år han tok på seg oppgaven med å filmatisere denne historien om tidens mest overdådige forsøk på å styrte Hitler en gang for alle; alle vet jo at Hitler måtte ha overlevd siden han blåste ut de få hjernecellene sine 9 måneder etter at hendelsene i denne historien tar slutt. Men Singer er et lite geni bak kameraet som alle skuespillere med respekt for seg selv vil jobbe med og ikke helt overrasket har Valkyrie blitt en meget god film hvor Bryan Singer & Co serverer oss en tettpakket historie som fyker over skjermen i et meget høyt tempo. Det handler ikke om effektbruk, men mer om dialogbasert  og fototeknisk fremdrift. Dialogen føles aldri trøtt eller platt, og Singer vet så absolutt hvordan han skal føre kameraet for å servere enhver scene fra sin beste vinkel.

Med selveste Tom Cruise i front får vi serverte et skuespillerensemble som kan – og bør – ta pusten ifra de fleste. Kenneth Brannagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Terence Stamp og Cruise himself. I tillegg kommer en stor mengde mindre roller besatt av skuespillere man bare vet man har sett tidligere. Denne forsamlingen av skuespillere spiller rollene sine med den største selvfølgelighet og i motsetning til mange av dagens yngre stjerner får vi her servert skuespill fra øverste hylle. Man sitter ikke å tenker på at det er for eksempel Bill Nighy som er på skjermen.  Bakdelen med å bruke eliteskuespillere fra Hollywood er at de – i god amerikansk tro – snakker amerikansk, noe som er et lite skår i filmens troverdighet.

Lyden
Her får vi servert både Dolby Digital 5.1 og DTS HD hvor sistnevnte er den udiskutable rosinen i den berømte pølsa. Hjemmekino handler jo nettopp om dette med surround og følelsen av å være i sentrum av handlingen som utspiller seg på storskjermen.  Nok en gang har Fox servert oss en referanseutgave hva surroundlyd angår. Det er ikke mange scenene som lar det være rolig der bak; det skjer omtrent alltid i de bakre kanalene og den totale miksingen av lydbildet er noe av det bedre jeg har vært borti. Jo da, Tom Cruise og alle de andre høres så naturlig ut så, men dette lydsporets genialitet ligger i hvordan effektene plasseres i lydbildet og hvordan samspillet mellom alle kanalene bidrar til å skape et gigantisk headroom i lydbildet.

Bildet
Med full HD oppløsning i form av 1080p serveres bildet i formatet 1.85:1, et absolutt herlig format som gjør at man slipper ei svart stripe i bunnen og toppen av lerretet . Selve bildekvaliteten er om lyden meget nær perfeksjon med en tilsynelatende perfekt flyt og en nærmest eksploderende dynamikk i fargespillet. Skarpheten er nesten upåklagelig med unntak av to korte scener hvor det var noe støy i de mørke områdene, men dette sees neppe på en normal skjerm.

Ekstramaterial
* Digital Copy: En egen digital utgave av filmen som man får lov til å rippe inn på pc’en og overføre til andre avspillingsenheter som for eksempel PSP.

Kommentarspor med Tom Cruise, Bryan Singer og Christopher McQuarrie

Kommentarspor med Christopher McQuarrie og Nathan Alexander

The Journey To Valkyrie - En omfattende dokumentar som tar for seg Bryan Singer dedikasjon til materialet og hvordan dette resulterte i store mengder research for å få filmen så autentisk som mulig.

The Road To Resistance: A Visual Guide – Noe så sjeldent som en guida tur rundt i Berlin ledet av barnebarnet til Oberst Stauffenberg. Dette barnebarnet tar oss med rundt om i Berlin til plasser betydde mye for hans onkel.

The African Front Sequence -  Valkyrie åpner med en ganske så imponerende actionsekvens som i stil med resten av filmen holder en skyhøy realisme. Dette er en liten dokumentar som tar oss med under innspillingen og vi får se hvordan de lagde eksplosjonene for at det skulle se mest mulig naturlig ut.

Taking To The Air – I denne filmen er det en del scener som innvolver fly og denne dokumentaren gir oss et innblikk i hvorfor det ble brukt ekte fly og ikke CGI.

Recreating Berlin – Berlin har forandret seg ganske så kraftig de siste 50 årene og under denne dokumentarens gang får vi et innblikk i hvordan denne byen ble skapt i filmen.

92nd Street Y: Reel Pieces with Tom Cruise and Bryan Singer – Filmens hovedrolleinnehaver og regissør har en slag ”spørsmål & svar” seksjon hvor de forklarer oss hvorfor de ble så tiltrukket av denne historien.

The Valkyrie Legacy – Alle Blu-ray utgaver med respekt for seg selv har med en del ekstramaterial, men det er sjelden man blir direkte imponert av det man får servert. Det ble jeg av denne dokumentaren. Med nesten 2 timers spilletid er dette en meget omfattende dokumentar som tar for ”Valkyrie planens” arv. Med intervjuer av historikere, skuespillere, klipp av gamle filmer, tv klipp fra krigens dager osv.. er dette et meget dyptgående og interessant dypdykk i historien om dette fantastiske komplottet som dessverre mislyktes.

Konklusjon
Valkyrie er i utgangspunktet en meget bra thriller som tar for seg et av tidenes mest utspekulerte komplotter for å drepe en av tidenes mest ondskapsfulle diktatorer og serverer dette med den største selvfølgelighet. Regissør Bryan Singer har fått med seg et imponerende rollegalleri som med den største naturlighet og troverdighet serverer oss denne hardbarke og tempobaserte historien som nagler publikummet til sine seter til tross for at vi alle vet utfallet.  På Blu-ray blir denne filmen en hjemmekinoopplevelse man burde ha fått på blå resept. Med et imponerende og gnistrende klart lydbilde og et bilde som - kun skjemmet av to små korte scener er like imponerende blir dette en fantastisk filmopplevelse hjemme i heimen. Og når filmen er ferdig har man flere timer med interessant ekstramaterial å fordype seg i.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse