Annonse

Filminfo og video

Australia

Australia

Karakter

4 
Den engelske aristokratfruen Sarah Ashley setter seg på flyet til Australia når hun har fått nok av sin manns oversjøiske bedrifter down under. Men når hun endelig ankommer deres ranch viser det seg at mannen har blitt drept og ranchen er i ferd med å konkurs. Sammen med den lurvete kvegdriveren Drover setter de to – og 1500 kyr – ut på en hasardiøs reise som vil forandre deres liv for alltid. Men med en  flott og livsfarlig natur i bakgrunnen, dødelige fiender og en følelsesladet atmosfære iblant de forandrer ikke det faktum at annen verdenskrig nærmer seg faretruende.

Gone with the wind, Titanic; listen kan fort bli lang når man ramser opp episke kjærlighetshistorier, og selger gjør de i stor skala. Regissør Baz Luhrman har alltid hatt sansen for det teatralske, hvem kan glemme hans tidligere tre filmer Rome+Juliet, Stricly Ballroom og Moulin Rouge. Luhrman viderefør sin særegne stil som defineres ut av et sammensurium av nærmest pastelaktige farger som skaper et slangs drømmeverden, et sterkt rødskjær for å fremheve Australias natur, gigantisk landskapsscener og overdådige actionsekvenser. Med Australia skaper mannen en fantasihistorie som også fremstår som dette; det blir for drømmeaktig til å bli tatt helt på alvor, og godt er det, for med en fantastisk blanding av humor, kjærlighet og action er dette en underholdene drømmereise fra start til slutt.

Filmens positive egenskaper er også den største fiende, og uomtvistelig det som gjør at dette blir en elsk eller hat film. Ved å kjøre denne særegne stilen føles Australia til tider litt for fantastisk og Luhrman har i sin søken på et episk stempel gått litt over stokk og stein når det gjelder bruk av effekter.  Riktignok er det overdådig flott sånn jevnt over, men det er spesielt under scenene som skal vise landets natur og dyreliv Luhrman har tydd til noen effekter som ble litt i overkant falskt og som dermed skaper en liten rift i denne drømmeverdenen. Ville det for eksempel ha vært så vanskelig å filme ett par ekte kenguruer fremforå animere de for eksempel?

Effekter til side og i sentrum for denne kjærlighetshistorien som trosser alle grenser, raser og en krig står Nicole Kidman og Hugh Jackman. Førstnevnte har blitt kåret til vår tids mest overbetalte skuespillerinne og det kan vel så saktens diskuteres om dette er helt korrekt. Som Lady Sarah gjør Kidman en meget god rolletolkning som allikevel neppe vil gå inn i historiebøkene. Jackman på sin side stråler i rollen som den hardbarka og sletne cowboyen som slettes ikke er klar for verken kjærlighet eller familieliv. Samspillet de to imellom er imidlertid upåklagelig.

Lyd
For et episk verk med disse dimensjonene er kun det beste godt nok og Fox disker selvfølgelig opp med et DTS HD audio spor som slettes ikke gjør skam på Blu-ray formatet. Riktignok er ikke dette en enestående referansedisc; lydbildet prioriteres i brorparten av filmen i front og surroundkanalene er noe tonet ned under store deler av filmen, den lyden som er der bidrar sterkt til å skape en følelse av tilstedeværelse, men imponerende blir det ikke før Luhrman pøser på med overdådige musikkstykker og actionsscener hvor pinpointinga er superb. Man kan selv i blinde ”peke” på hvor effektene i lydbildet befinner seg.

Bildet
Denne drømmeverdenen med sine pastelaktige farger og ikke minst de oversaturerte landskapsscenene kommer til sin fulle rett med dette 1080p 2.35:1 bildeformatet. Luhrmans trang til å nesten overdrive alle aspekter ved det visuelle slår dessverre litt uheldig ut i visse scener hvor det overdrevne fokuset bør på ørlite støy i lydbildet, men dette er slettes ikke prekært og jeg tviler vel egentlig på at dette vil bli et problem for noen.

Ekstramaterialet
Digital Copy – Om du har lyst til å komprimere filmen og ta den med deg på din psp, ipod touch eller andre digitale remedier så har Fox og SF lagt med en digital copy som du kan rippe inn på pc1 din og laste over på en bærbar dings helt lovelig.

Australia: The People, the history, the location – 7 minutter med intetsigende landskapsbilder og skuespillere som rir hester, og et ultrakort intervju med Kidman som pjatrer om å gi noe tilbake til landet sitt.

Deleted scenes -  2 korte scener.

Behind the scenes – Dette er utgavens store gullegg hva ekstramaterial angår. For dette er ikke bare en Behind the scenes dokumentar, men vi får servert egne minidokumentarer for omtrent hver del av produksjonen. Photography, Production design, Costume Design, Locations, Cinematography, Sound, Editing, Music, Visual Effects.  Med en total spilletid på 74minutter serveres dette i full HD og for alle som vil sette seg dypere inn i denne filmen bør dette falle godt i smak.

Konklusjon
Australia vil nok ikke falle alle i smak, til det er den for ambisiøs, episk og romantisk. Hvor Luhrman gjerne ville gi et historisk korrekt portrett av hjemlandet sitt har han i stedet servert oss en fantastisk kjærlighetshistorie som bugner over av humor, drama, action og kjærlighet. Med et stabilt og godt skuespillerensemble foran kameraet er dette en meget hyggelig reise vi blir tatt med på, og servert på Blu-ray blir alle de tekniske aspektene ytterlige fremhevet med hjelp av interessant ekstramaterial og upåklagelig lyd&bilde. Om du er ute etter en grandios filmaften uten å overbelaste de små grå samtidig som din bedre halvdel er i det romantisk hjørnet kan dette være filmen som oppfyller deres begge ønsker. Selv koste jeg meg glugg i hjæl.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse