Annonse

Filminfo og video

I'm Not Rappaport

I'm Not Rappaport

Karakter

3 
Nat er pensjonisten som i et desperat forsøk på glemme alderdommens trauste faktum lar munnen gå i fra han med fult overlegg. Ene dagen er han hemmelig agent, andre dagen har han myndighet til å senke prisene på matvarer etter eget godt skjønn. Men når Nat møter den ekstremt svaksynte pensjonisten Midge står både de, parken deres og alle rundt de foran en situasjon av de sjeldne. Noen ganger må man virkelig vente hele livet på å møte noen som kan gi en ny livsgnist når alt annet har sluknet, men når denne gnisten på nytt tennes gjør det også livet  verdt å leve.

Film er noe man kan lage av enhver livssituasjon, enhver ide og tanke. Dog skal noen emner behandles med større respekt enn andre; alderdommen er så absolutt et av disse.  Med Im not rappaport har regissør og manusforfatter Herb Gardner i alle fall gitt det et hederlig forsøk det står respekt av. Mannen tar oss rett og slett med på en reise bortenfor det vi alle ser ved første øyekast; senile og schizo gamlinger som har mistet kontakt med resten av verdenen.

For hva skjer egentlig bak denne fasaden? Med Walther Matthau og Ossie Davis i hovedrollen utspiller det seg følelsesladet, humoristisk og tragisk drama på skjermen fremfor oss hvor  man både føler og ler med disse to eldre herrene som har sin helt spesielle måte å takle alderdommen på.

Matthau og Davies stråler om kapp i denne filmen hvor spesielt Matthau utpeker seg med en helt utrolig innlevelse og realisme. Når man kommer opp i tennåra opplever de fleste av oss at våre besteforeldre faktisk blir gamle, vi ser hvordan de forandrer seg og ikke minst hvordan de kan rote med virkeligheten. Det å se dette så mesterlig fremført av Matthau var hva man kan kalle en minneverdig opplevelse.

Dessverre for Im not rappaport har Herb Gardner også gått litt over kanten i sitt forsøk på å vise oss alderdommen sett fra innsiden. Hvor brorparten av filmen fremstår som realistisk og lett gjenkjennelig har Gardner valgt å la våre to rollefigurer få gjennomgå en og annen situasjon som blir så far out at tar en liten brodd av filmens troverdighet, og ikke minst bidrar til at spilletiden drøyes litt i det lengste.

Im not rappaport er ikke den perfekte filmen om alderdom, til det pensles det hele utover med en litt for bre pensel samtidig som filmens troverdighet pushes en smule til tider. Sett bort fra disse irritable skårene i gleden byr Im nott rappaport på formidabelt skuespill, massevis med herlig og godhjerta humor i kombinasjon med et troverdig og lett gjenkjennelig drama de fleste av oss opplever i løpet av livets gang.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse