Annonse

Filminfo og video

John Adams

John Adams

Karakter

4 
Serien følger 50 år av John Adams’ liv og levnet. Hans kamp for uavhengighet, hans personlige triumfer og nederlag. En karakterstudie for spesielt interesserte og dramaelskere.

Når jeg sa meg villig til å anmelde miniseren John Adams, visste jeg ikke helt hva jeg forventet, og som med det meste ble noe som forventet, mens andre overrasket helt. Heldigvis.

Denne serien har vunnet haugevis av priser inkl. 13 Emmy-er, og har sikkert budsjettet til bruttonasjonalproduktet til en afrikansk region. Men om alle disse prisene er fortjent er jeg usikker på.

At den stødige Paul Giamatti får stort spillerom til å briljere er seg som hør og bør som hovedrolleinnehaver og han skuffer ikke. Mer overraskende er det at Laura Linney får så stor virkning på John Adams og serien som helhet som hans kone, anker og ukuelige støtte.

Det mest imponerende med denne miniserien er språket i dialogene, og det skarpe øyet for detaljer, fra latexnesa til den som spiller Washington for å få han til å ligne mer, til råtnende tenner og skiftende moter. Sjeldent har jeg blitt så positivt overrasket over øyet for detaljer i en serie eller film.

En av de tingene som forvirret meg som ikke er noen ekspert på amerikansk historie ved en serie med et slikt historisk spenn, er at når man hopper videre i årene som om man hopper paradis med tiden, er at man sitter igjen med en gnagende følelse at det er mye man ikke har fått med seg. Ting vel kunne vært essensielt for handlingen.

Likevel så greier tydeligvis ikke påkostete amerikanske produksjoner om eget liv og levnet og helter, å fri seg helt fra å bli kvalmende sukkersøt sentimentalt og overlegent som jeg fryktet ved en produksjon som omhandler noe som forherliget som Amerikas ”founding fathers”.

Ekstramateriale:
- David McCullough: Painting With Words - en dokumentar om forfatter David McCullough
 
- Facts are stubborn things - en hendig, men også muligens irriterende feature som popper opp med alt mulig nyttig og unyttig factbites om tiden i hver episode

- Kortfilm: The Making of John Adams

Konklusjon
Alt i alt en serie mer om personen John Adams og hans familie enn noe annet, og det er kanskje det er det bør være? Uansett en underholdende serie på tross av spasmer av forherligelse men likevel noe av det mest nyanserte jeg har sett som omhandler den tidsperioden i Amerika. Se den om du er spesielt interessert, liker dialog, eller kostymer eller drama.      

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse