Annonse

Filminfo og video

Da Vinci-koden

Man kan umulig benekte det faktum at historien er korrupt, at tiden som har vært er umulig å spore med mindre du sitter med fakta, for det ligger glemte sannheter i skyggene. Menn har alltid vært menn, besatt av makt og rikdom, eiendom og land. Når vi i dag drar ut i verden på krigsstien, så er våre mål de samme som under korsfarernes tid; makt, rikdom, land. Menn har alltid forandret tingenes tilstand slik at de passer inn i det mønsteret de ønsker, selv bibelen er et bildet på dette, for vi vet i alle fall en ting og det er at bibelen ikke ble skrevet av gud selv. Så hva vet vi egentlig om historien, hva vet vi egentlig om hendelsesforløpet de siste to tusen årene? Da Vinci Koden leker med ideer og konspirasjon, den leker med alternativ sannhet på en veldig så interessant måte, både når den gjenspeiler menneskets historie i tiden samt frykten for kvinnen. Tegnene er tydelige, menn frykter kvinnen i sin religion. Men hvor dypgående er dette?

Det er helt klart at man ikke kan la seg rive med i Da Vinci Koden og lure på om dette scenarioet er realistisk, om plottet rundt Maria Magdalena er reelt, men det som er riktig er at man må kunne tillate seg alternativ tenking. Dan Brown skrev en veltrimmet, strukturert og suveren roman som kiler deg i leserlysten som en forførende elskerinne, du har ikke lyst til å legge fra deg boka i det hele tatt. Den drar deg videre fra side til side, kapittel til kapittel og for hver tørn så gleder du deg bare til neste utfordring Robert Langdon og Sofie Neveu må igjennom. Det som faktisk gjør dette til en så interessant opplevelse er at den tar for seg religionshistorie på et plan som de gamle kristendomstimene ikke gjorde. Den forteller en historie som er minst like sannsynlig som det eventyret vi ble presentert av en tørr lærer eller av utdaterte prester under konfirmasjons tiden. Kristendomslære er dekadent, slitt og gjennomsiktig. Men hva er mindre sannsynlig med denne versjonen...? Vi har lært såpass om vår egen religion gjennom barndommen at muligheten til å få en skikkelig røverhistorie full av konspirasjoner, riddere og rebusløp minner om et oppgradert kristendomstime. Og Dan Brown gjør det så latterlig enkelt men like fullt komplisert. Han sitter med kunnskap og fantasi nok til å gi oss en fantastisk bok.

Det kan ikke vært lett å sitte i Ron Howard sitt sete når han påtok seg jobben med å reskape denne fortellingen og holde bokens spenning i live på en like dyktig måte. Som alltid må elementer høvles bort slik at det kan bli en film i rimelig lang spilletid og da faller alltid for mye av handlingen bort. I filmversjonen av Da Vinci Koden har veldig så mye falt bort i forhold til boka og den er langt simplere enn hva originalen er. Sett opp imot boka er dette en sørgelig farse, men alene så er det en underholdende film som leker videre ved ideen om en alternativ historie om vestens religion. Filmen makter ikke å gjenspeile bokens enorme særpreg, men den er som en svak sommerbris, som et skimrende minne av noe godt. Med tanke på bokas spekter av fakta, historiske henvisninger og fyldige historie, måtte dette blitt mer en serie enn en film skulle den ha klart å gjenskape dette skikkelig. Men Ron og kompani, med Tom Hanks i teten, gjør en brukbar jobb med å bringe Robert Langdon og hans villmannstur gjennom kristendommens skyggeside. De gjør ikke skam på boka men man skulle ønske at dette allikevel hadde fungert enda et par hakk bedre. Hvis du bare har sett filmen og synets den var bra, er det helt klart at du bør lese boka også. Den gir deg så voldsomt mye mer og du løper deg gjennom sidene uten særlig problemer, så fengende er den.

Men det Dan Brow lar ligge når han legger opp til spekulasjoner rundt gnostisismen, er den maktkampen om retten til frelse som gnostikerne var like mye med på som de ortodokse. Du får lett inntrykk av at gnostisismen var en bedre versjon av troen vår religion er bygd på. For å vinne maktkampen stemplet de ortodokse alle andre versjoner av kristen tro for kjettersk. Men gnostikere var minst like dømmende ovenfor sine motstandere i form av de ortodokse. Det de ortodokse gjorde bedre var å tilby et produkt som var mer alment tilrettelagt, en bedre struktur og et bedre tilhørighet for massene. Dette førte frem til at gnostikerne ble i mindretall og lettere å presse ut, forfølge og utrydde. «Vår» religion er den dag i dag preget av denne maktkampen, av denne innstillingen om «den rette tro», om at frelsen går gjennom faderen, sønn og den hellige ånds forsakelse. Alt dette er bare tull fra ende til annen. Det spiller, som jeg har nevnt tidligere, ikke hvilken religion du tilhører eller hva du tror på. Alt som betyr noe er at du har en positiv innstilling til menneskeheten og at du vil være et godt medmenneske og at vi kan samarbeide for en bedre fremtid. Men det er ikke dette religion handler om, det handler om kontroll, om makt og om innflytelse. Vi kan være så hovmodige vi vi og le av østen og deres forhold til imamer og islam. Men hadde kirken hatt like mye innflytelse og makt over folket i de skandinaviske landene som i midtøsten, hadde det ikke vært stort bedre her. Men for å spore tilbake så legger Dan Brown for mange hvite lanker i kurven til gnostikerne i Da Vinci Koden. Men bortsett fra det så er dette ypperlig lesing, og ok filmkveld for den om droppet boka.

For den som ønsker å lese mer om gnostikerne kan vi anbefale De Gnostiske Evangeliene av Elaine Pagels
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse