Annonse
NORSK KORTFILM
GULLSTOLEN – NORSK KORTFILM
GULLSTOLEN for beste norske kortfilm gikk i år til Human, regi Thomas A. Østby. Prisen på 50 000 kroner er gitt av Norsk filminstitutt.
Om filmen: Human studerer det menneskelige tatt ut av kontekst. Filmen fokuserer på øyeblikket der menneskene filmes. Hvor nær kan vi komme den andre før det blir umenneskelig, eller kanskje for menneskelig?
Om regissøren: Thomas A. Østbye jobber med film, foto og installasjon. Han er utdannet ved Den norske filmskolen, driver selskapet PlymSerafin og har tidligere vist filmene Drømme kan du gjøre senere og 6 Forestillinger om frihet på Kortfilmfestivalen.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Årets Gullstol går til en film som på en særlig måte evner å ta betrakteren på alvor. I stedet for å gi oss en ferdig definert forståelse av vår omverden, får filmen oss til å ta vårt eget blikk og vår forståelse av oss selv (og våre medmennesker) opp til ny avlesning og fortolkning.

TERJE VIGEN-PRISEN
TERJE VIGEN-PRISEN gikk til filmen Kontroll av Hanne Myren. Prisen på 10 000 kroner og en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam er gitt av Grimstad kommune.
Om filmen: Kontroll handler om følelser vi helst holder for oss selv.
Om regissøren: Hanne Myren var med på å starte Medieoperatørene i 1995 og står bak dokumentarseriene Vi som ventet på 90-tallet og Fortellinger om oss som co-regissør. Hennes første kinofilm, Jenter (2007), vant to Amanda-priser i 2007.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Terje Vigen 2009 går til en dypt inspirerende film. Den tegner nakent - omrisset av et forhold, en ny og utprøvende kjærlighet og en jente som finner seg selv i møte med ham.”

Norsk kortfilmjurys spesialpris 2009 i form av diplom gikk til:
Sinna Mann av Anita Killi

Hederlig omtale i form av diplom gikk til:
Løshunder, regi Sutharsan Balasubramaniam

MUSIKKVIDEOPRISEN på 15 000 kroner, gitt av platebransjens interesseorganisasjoner IFPI og FONO, gikk til musikkvideoen Grand Island: Love in Decay, regi Lars Einar Skageberg.
Om filmen: Energi og autentisitet fanget i en ujålete fremstilling av et fremadstormende band.
Om regissøren: Lars Einar Skageberg har cand. mag. i filmvitenskap og mastergrad i fjernsynsproduksjon. Har jobbet frilans med video siden 2003.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Bilder og musikk i skjønn forening. Videoestetikk og edel enkelthet. Organisk, stolt, lekende, original og insisterende…”

Jury for norsk kortfilm har bestått av Kjell Bjørgeengen (kunstner), Margreth Olin (regissør og produsent), Erik Poppe (regissør), Valerie Saunders (regissør og produsent, USA/Danmark) og Eva Charlotte Nilsen (direktør, Nordnorsk filmsenter).

NORSK DOKUMENTAR
GULLSTOLEN – NORSK DOKUMENTAR
GULLSTOLEN for beste norske dokumentar gikk til Presidenten fra Bastøy fengsel, regi Charlotte Røhder Tvedt. Prisen på 50 000 kroner er gitt av NRK.
Om filmen: To år før det dramatiske valget i Kenya i 2007 sitter norsk-kenyaneren Peter på Bastøy fengsel, dømt for underslag. Medfangene kaller ham bare Presidenten, fordi han planlegger å stille til valget, som parlamentarisk kandidat. Peter inspirerer med sitt mål: å vinne valget uten å kjøpe en eneste stemme.
Om regissøren: Charlotte Røhder Tvedt er utdannet ved høyskolen på Lillehammer og har tidligere hatt dokumentaren Intervjuet – bak dørene til UDI (2006) og kortdokumentaren Thank you Kindly (1999) med på festivalen. Presidenten fra Bastøy fengsel ble tatt ut til Silver Wolfkonkurransen i IDFA i 2008.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren:
”Filmen rørte oss med sin ærlighet, ironi og humor, uten å skjule motsetningen i menneskets vesen - våre løgner og våre manglende evner til å leve etter våre idealer.”

Jury for norsk dokumentarfilm har bestått av: Johan Palmgren (regissør og fotograf, Sverige), Helga Reidemeister (regissør, Tyskland), Åsne Seierstad (journalist og forfatter, Norge).

INTERNASJONALE PRISER
GULLSTOLEN – INTERNASJONAL KORTFILM
GULLSTOLEN for beste internasjonale kortfilm gikk til Love You More, regi Sam Talyor-Wood. Prisen er på 2 000 Euro.
Om filmen: Peter er forelsket i klassekameraten Georgia, men hun overser ham totalt. Da de tilfeldigvis møtes i platebutikken etter skoletid, viser det seg at begge er på jakt etter den nye singelen til Buzzcocks, Love You More. Dette endrer Georgias syn på Peter, og sammen stjeler de det siste eksemplaret.
Om regissøren: Sam Taylor-Wood (f. 1967) er en Turner-pris-nominert britisk kunstner, fotograf og regissør. Love You More er hennes første kortfilm og var i hovedkonkurransen for kortfilmer i Cannes i 2008. Tidligere har hun regissert to musikkvideoer for Elton John.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Denne overskuddsfortellingen om ung kjærlighet viser hvordan musikk inspirerer og endrer oss. Filmen beskriver et øyeblikk av ren glede hvor hver detalj er komponert med omsorg og lidenskap.”

NOMINASJON TIL EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM AWARD 2009 ble tildelt filmen Between Dreams, regi Iris Olsson (Finland).
Om filmen: En tredjeklasses sovevogn på den transsibirske jernbanen reiser gjennom Russland. Hva drømmer passasjerene om, og hvilke av drømmene blir sanne?
Om regissøren: Iris Olsson er en ung filmdokumentarist fra Finland. Hennes forrige film, Summerchild, har vunnet flere internasjonale priser. Mellom drømmer mottok ærefull omtale fra den internasjonale juryen ved Tampere filmfestival og ble vist på Cannes filmfestival.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Denne filmen berører det uhåndgripelige og det uuttalte. Den tar oss med på en fysisk reise som avdekker de dypere lagene av ens håp og frykt.”

Hederlig omtale i form av diplom gikk til filmen Anders og Harri av Åsa Blanck og Johan Palmgren (Sverige)

Internasjonal jury har bestått av Daniela Abke (regissør, Tyskland), Sally Berger (kurator ved MOMA, USA), Laurent Guerrier (Clermont-Ferrand Kortfilmfestival, Frankrike), Rune Kreutz (filmviter, Norge) og Christoph Terhechte (leder for Forum, Tyskland).

ØVRIGE PRISER
Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET på 10 000 kroner for beste manus gikk til Lille Røde Hette av Jørn Utkilen.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Timeglasset går til ein film som med basis i ei mytisk verd, med metaforisk skaparkraft, gode replikkar og stor forteljarglede, gir oss ein vittig og ikkje minst tvetydig samtidskommentar.”

Hederlig omtale i form av diplom ble gitt til:
Ekornet av Stian Einar Forgaard og Løshunder av Sutharsan Balasubramaniam
Jury: Ståle Stein Berg og Maria Tryti Vennerød.

NORSK FILMFORBUNDS FAGPRIS på 10 000 kroner gikk til Rune van Deurs og fotograf Øystein Mamen for lyd og bilde på filmen Human.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren:
”Årets fagpris går til en fotograf og en lyddesigner som gjennom sin enkle men faglig superb utførte arbeid makter å formidle noen veldig menneskelig, og som får oss til å se noe nytt i helt hverdagslige ting.”
Jury: Kjell Vassdal, Katja Eyde Jacobsen og Anne Hamre

FILMKRITIKERPRISEN til beste norske kortfilm i konkurranse gikk til Human, regi Thomas A. Østby.
Juryen sier bl.a. følgende om vinneren: ”Kritikerprisen i år går til en film som bruker filmspråket på en nyskapende og gjennomtenkt måte. Til tross for sin strenge form, preges den også av lekenhet, spontanitet og autensitet. Det er en film som engasjerer oss både på et følelsesmessig og filosofisk plan.”

Hederlig omtale i form av diplom gikk til:
Alle fugler av Sara Eliassen.
Jury: Trude Helene Løkke, Ulrik Eriksen og Gry Rustad.

FILMPOLITIETS KORTFILMPRIS på 10 000 gikk til Brukerstøtte, regi André Øverdal. Vinneren er stemt frem av publikum via NRK Petre’s nettsider.
Se filmen her: www.nrk.no/kortfilm/


www.kortfilmfestivalen.no

For bilder fra prisutdelingen og diverse videoklipp fra festivalen se også:
http://www.flickr.com/photos/kortfilmfestivalen/sets/72157619727648898/
http://www.vimeo.com/kortfilmfestival
http://www.youtube.com/user/Kortfilmfestivalen

(Kilde: Pressemelding, Foto: Carsten Aniksdal)
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse