Annonse

Filminfo og video

Kodenavn Nina

Maggie er narkomane rebelljenta som stort sett gir fingeren til samfunnet og durer frem i sitt eget tempo på jakt etter det neste fikset. Under et ran går det dødelig galt når hun blåser huet av en politimann og dømmes til døden. Men når hun våkner opp etter henrettelsen befinner hun seg i klørne til en hemmelig organisasjon som gir hun valget mellom å få ei kule i panna eller bli trent som den ultimate drapsmaskinen. Under aliaset Nina slippes hun løs på byen kriminelle med stor suksess, men selv den ultimate morderen har følelser og livslyst.

Når Luc Besson ga oss sin Nikita satt mange av oss på knæra og nærmest tilba fyren. Filmen var dramatisk, beinhard, rå som rakkern og den beholdt stemning og tempo fra ende til annen. Under regissør John Badhams oversyn tar Kodenavn Nina oss med på en alternativ reise igjennom livet til den narkomane jenta som plutselig befinner seg i en situasjon hvor det som ga hun dødsstraff nå skal redde livet hennes.

Kodenavn Nina er en langt mer lettsindig film enn sin franske kusine La Femme Nikita og vil ved første øyekast fremstå som en blek kopi, men ser man litt nøyere på filmen er den riktignok bygd over samme lest – som så mange andre filmer – men den velger også en annen tilnærmning til konseptet. Nina/Maggie i Bridget Fondas skikkelse fremstår som mer enn menneskelig nok til at vi kan relatere oss til hun og med habile medskuespillere som Harvey Keitel og Gabriel Byrne skapes det meget godt samspill hvor Fonda nærmest stråler.

Lyd
Til tross for at jeg setter stor pris på Dolby True HD er jeg fint lite imponert over dette lydsporet. For det første skjer det fint lite i bakkanalene og når det endelig skjer noe så henger det ikke helt på geip med frontkanalene. I tillegg kommer en litt overdriven glattjustering av det originale lydsporet hvor stemmer fremstår som troverdig til tider mens i korte øyeblikket høres det bare helt feil ut. Dog skal utgivelsen ha skryt for actionscenene som i det minste byr på en underholdene dynamikk.

Bilde
Filmen er i utgangspunktet en møkkete affære hvor mange scener er tonet ekstra ned og tilført korn for å få frem et visst aspekt. Dessverre fungerer ikke dette noe videre bra i 1080p hvor korna som var stilige i 1993 nå fremstår som regelrett støy. Sett bort fra disse scenene er bildet greit nok restaurert med en ok dynamikk i fargespillet til tross for at fargepaletten er noe monotone til tider, det største punchet mangler og resulterer i at dette ikke blir den filmen du drar frem for å brife med den nye flatskjermen du har kjøpt deg.

Ekstramaterial
I dette tilfellet hvor den amerikanske remaken av en europeisk kvalitetsfilm holder vann hadde det vært meget interessant med en dokumentar som forklarte oss litt mer om valgene som blir tatt her kontra La Femme Nikita, men i stedet for dette blir vi avspist med en skarve trailer. Er vi virkelig ikke forbi tiden hvor trailere ble sett på som ekstramaterial?

Konklusjon
Kodenavn Nina er en remake man kanskje bør se på som en alternativ utgave av La Femme Nikita fremfor en gjeninnspilling. Konseptet er til dels likt, men dog er det mang en forskjell. Tar man imidlertid Kodenavn Nina for den filmen den er fremstår den som en meget god og actionfylt drama-thriller som byr på noen virkelig flotte scener. Dessverre er den norske BluRay utgaven av middels kvalitet  og dette legger uten tvil en demper på filmopplevelsen når man fyrer opp denne utgivelsen i hjemmekinoen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse