Annonse
Den fantastiske historien om Benjamin Button

Karakter

5 
Når man ser tilbake på samarbeidet mellom Brad Pitt og David Fincher har man rett til å sette seg høye krav. Dette er duoen som på nittitallet gav oss Se7en og Fight Club, og her serverer de Benjamin Button, en film som virkelig snur ting på hodet.


Benjamin Button er ikke som alle andre, da han ble født så han ut som og hadde alle sykdommer/plager som en gammel mann kunne hatt. Doktoren gir Benjamin bare noen få dager å leve, men i stedet for å bli verre, blir han bedre. I tillegg ser det ut som han tilsynelatende blir yngre og yngre for hver dag som går.

Bosatt på et gamlehjem møter Benjamin på død og sorg nesten daglig, noe som blir en stor påvirkning på hans liv. Men aller størst blir det da han treffer på Daisy, en ung jente som øyenblikkelig blir bergtatt av Benjamin.

Historien bak filmen er basert på novellen av samme navn skrevet av F. Scott Fitzgerald. Men som det meste i Hollywood er ikke historiene særlig like i slike tilfeller. Det eneste man kan kjenne igjen i filmen er tittelen, Benjamins navn og at han blir yngre og yngre i stedet for eldre. Og i hånden på Eric Roth, mannen som ga oss den fantastiske historien i Forrest Gump, får vi servert en fantastisk historie.


I hovedrollen som Benjamin Button treffer vi Brad Pitt, som jeg skal innrømme gjør en av sine beste roller i denne filmen. Mange har en tendens til å se ned på Pitt som skuespiller, nettopp fordi han er mest kjent for sitt utseende. Men det er mer hos denne mannen enn hva øye kan se, noe han beviste allerede i 1995 med Se7en og Twelve Monkeys.

Her serverer han en god rolletolkning, og klarer å overbevise både som gammel, voksen og ung. Man skal jo selvfølgelig ikke se bort i fra spesialeffektene som limer et gammel ansikt som ligner veldig på Brad Pitt, på en annen manns kropp.

Man skal heller ikke glemme Cate Blanchett som kanskje får mest å spille på i filmen. Og det er ikke vanskelig å skjønne at en skuespillerinne av hennes kaliber gjør en utrolig god prestasjon i denne filmen. Det som skuffer meg mest er å se hvor lite spilletid andre dyktige skuespillere som Tilda Swinton og Julia Ormond får.

Den største æren i filmen går uten tvil til David Fincher som klarer å holde alle sammen lenge nok til å produsere filmen. Etter å ha sett ekstramaterialet får man bare enda mer respekt for den jobben Fincher gjør, da han er både høyt og lavt under hele innspillingen.



Bilde
Her får vi servert 1080p HD i 16x9 2.4:1. Bildet er veldig klart,  og i tillegg klarer den de fleste nyanser veldig bra. Mange filmer sliter med de grå og/eller svarte tonene, men denne filmen er laget med de beste tekniske hjelpemidlene, og her slipper man dette problemet.

Lyd
Filmen leveres med to lydspor, enten Dolby TrueHD eller Dolby Digital 5.1. Jeg fikk dessverre ikke muligheten til å teste lydsporet ordentlig, men måtte bruke de innebygde høyttalerne på skjermen. Heldigvis er ikke en film hvor man MÅ ha et rått anlegg for å få den største gleden av filmen. Noen scener er det selvfølgelig, men man kan overleve på vanlige høyttalere også.

Ekstramateriale
Sammen med Blu-ray-utgivelsen kommer en DVD-plate stappet med godbiter. Det meste går ut på det tekniske bak filmen, samt en del intervjuer med de involverte. Interessant er det å høre at denne filmen har vært i planleggingsstadiet i nærmere 40 år, og involverer store navn som Steven Spielberg, Tom Cruise, Spike Jonze, John Travolta, Ron Howard og Jack Nicholson (allerede på syttitallet).

Konklusjon
Den fantastiske historien om Benjamin Button er en film på nærmere tre timer som skal omhandle et helt liv. Man er da helt avhengig av en film som ikke drøyer for lenge på punktene og blir langtekkelig, men som heller ikke pøser på med altfor mye unyttig informasjon. Dette klarer de med denne filmen, noe som gjør at den ender opp med å være en meget god og underholdende film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse