Annonse

Filminfo og video

La Den Rette Komme Inn

Denne vampyrromanen om mobbeofferet Oscar med inkontinensproblemer, utspiller seg i en av Stockholms forsteder; Blackeberg. Utenfor blokka der han bor, møter han Eli og hun blir på alle måter en massiv forandring i livet hans. Mens det går en morder rundt i området er han mer opptatt av å dyrke kontakten med den nye jenta, uten å vite at hun egentlig er begivenhetenes sentrum og at han snart skal være en del av hendelsesforløpet. Om ikke en tørst vampyr er nok, får vi også en hjernedød vampyr-zombie med på kjøpet. De lagene som utgjør denne løken av en historie, er nettopp de elementene som gjør dette til en så god opplevelse. Det er de ulike personenes liv og handlingene rundt hver scene, deres tanker. Lindqvist gir alt en dybde som betyr noe og boka ville aldri vært hva den er uten nettopp dette. Så når Lindqvist selv skulle skrive om handlingen til et filmmanus var jo slankingen av historien umulig å unngå, men hvordan fungerer så dette opp imot hverandre?

Det de har gjort i filmen, er å fjerne en del av lagene som utgjør boka og finslipt dette så det kan få plass i de nærmere to timene filmen varer. Når du ser filmen savner du både «pissballen», den vandrende zombien, scenen på likhuset, politimannen og den kommende stesønnen. Det er umulig å ikke savne disse elementene. Du sitter og ergrer deg litt, men samtidig så blir du klar over at dette er en god film med en stemning du ikke opplevde i boka. Filmen lever litt sitt eget liv i forhold til sin originale form, men det setter du faktisk pris på når du ser den. Folk som har lest en bok og ser filmen etterpå, vil alltid ha noe å klage på, men det er viktig å tenke på at alle de detaljene i en bok ikke kan være med i en film. Dette sett under ett så er dette en flott film du virkelig burde se og en bok du ikke bør gå glipp av. Begge de to brødrene er verdt å få med seg, for du opplever dem på forskjellige måter.

Det blir forsåvidt også spennende å se, som i alle fall planene tilsier, hva Matt Reeves kan gjøre med den amerikanske versjonen av filmen. Han skal både skrive om og regissere den, og hvis du fra før ikke vet hvem han er, kan vi fortelle at han er mannen bak «Blair Witch/Disaster» filmen Cloverfield. Så det er ingenting å utsette på hans evner som filmskaper. Vi får håpe at den vil bli minst like bra som den svenske. I mellom tiden kan du fortsette å oppdage John Ajvide Lindqvist som forfatter og lese hans bok Håndtering av Udøde. Vi håper at vi kan spå ham riktig inn i en skandinavisk Stephen King fremtid, for horror sjangeren trenger alltid nye tilskudd, nye forfattere som ser horror i litt nye baner, men samtidig kan være like underholdende. Og Låt den rätta komme in er definitivt av høy underholdningsverdi.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse