Annonse

Filminfo og video

Amadeus

Amadeus

Karakter

4 
På et lite rom sitter den aldrende og falmede komponisten Antonio Salieri. Lett klunkende på sitt kjære piano serverer han de lekreste toner mens en prest sitter og venter spent på skriftemålet. Men for presten som er vant til synder og tilgivelse om hverandre byr kvelden på noe helt nytt i form av historien om det unge genibarnet Wolfgang Amadeus Mozart; arrogant, oppsnasig, sprøyte gærn og gjennomført genial hva musikk angikk. En historie om kjærligheten til en kvinne og musikken, sjalusi, drap og sinnsykedom.  Amadeus er historien om et av tidenes største musikalske genier.

Med 40 priser – derav 8 Oscarstatuetter – i bagasjen legger Amadeus opp til store forventinger som den igjen innfrir uten det snev av problemer.

Amadeus  tar oss med på en fantastisk musikalsk reise som tar for seg de siste månedene av Mozart sitt liv og ved hjelp av en herlig blanding mellom fakta og troverdig fiksjon  tar regissør Milos Forman oss ut på en grandios reise som plasserer oss midt i mysteriet rundt Mozart og ved hjelp grandiose klassiske stykker, humor, fantastisk skuespill  og fasinasjon med grobunn i denne myten er dette så mye mer enn en film om klassisk musikk, det er en film slik film skal lages.

I sentrum for galskapen står F. Murray Abraham (Salieri) og Tom Hulce som byr på gnistrende rolletolkninger i denne visuelle kampen mellom to musikere som går fra lystige og stolte til eldre, deprimerte og psykisk reduserte. Hvor Abraham holder seg innenfor visse rammer tar Hulce det helt ut og byr på scener man rett og slett ikke klarer å glemme.

Bilde
Ved lanseringen av denne BluRayutgaven har filmen rukket å passere 20år i levetid og etter utallige spesialutgaver på dvd byr ikke bildekvaliteten på denne utgivelsen et like stort kvantesprang som mange andre nyutgaver av gamle filmer. Dog skal det sies at bildet er uomtvistelig bedre enn på dvdutgaven. Med full 1080p oppløsning er bildet meget godt uten å nå helt opp. Flertallet av scenene byr på en meget god skarphet uten at dette fremstår som referansematerial mens fargedynamikken er hakket bedre og gir et tidsriktig visuelt uttrykk.

Lyd
Dolby TrueHD lyser opp i dispalyet på surroundforsterkeren og jeg var alt annet enn imponert. Fornøyd med ikke imponert. Riktignok var kanalsepareringen meget god, stemmer fremstå som troverdig med kjøtt på beinet og lyden var klokkeklar, men det var først når Mozart sine musikalske verk nærmest skyllet over meg gliset og ydmykheten kom. Mozart sine klassiske verker er grandiose med en fatastisk dynamikk. De store crescendoene smeller til og gir seeren en følelse av ydmykhet. Jo da, dette var uten tvil en underholdende lydopplevelse i hjemmekinoen.

Ekstramaterialet
Kommentatorspor med regissør Forman og manusforfatter Shaffer. Med 3 timer til rådighet byr de sitt publikum på synspunkter og tanker rundt både produksjonenog hverandre.

The Making of Amadeus er en informativ dokumentar som over 61 minutter byr på intervjuer med personer både foran og bak kameraet.

Konklusjon
Amadeus er en besnærende filmopplevelse som ved hjelp av en herlig blanding mellom humor, kostymedrama, minneverdig skuespill, fantastisk musikk og et fantastisk driv fanger seeren fra første sekund og beholder grepet helt frem til rulleteksten dekker skjermen. På BluRay får denne filmen uten tvil et nytt liv hvor bildet er så der og lyden nærmest skyller over en hver gang det er musikk på lydsporet.


Karakter film: 5
Karakter lyd&bilde: 4 (trekk grunnet bildet)
Karakter ekstramaterial: 2 (informativt men spinkelt med tanke på formatets muligheter)

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse