Annonse

Filminfo og video

Festival Express

Som om ikke det er nok utfordring i seg selv å arrangere en konsert med et titalls band, bestemte arrangørene seg for å holde den på tre ulike lokasjoner i Canada. Og for å gjøre det hakke mer interessant leide de et tog som skulle frakte artister, riggere og utstyr til de tre byene. Det skulle egentlig også vært en fjerde konsert i Vancouver, men denne ble avlyst. Denne filmen inneholder unike opptak fra togturen, som var en endeløs fest, og fra konsertene som ble holde i de tre byene. Med artister som Janis Joplin, The Greatful Dead, The Band og The Flying Burrito Brothers m fl. kan du følge Ekspressen fra en litt annerledes synsvinkel; som passasjer på toget.

Opptakene fra toget er et glimt inn i en av de mest originale reisene gjort gjennom et kontinent med noen av datidens mest populære band. Hvor som helst i toget kunne du være vitne til jamsessions du aldri ville opplevd på andre steder, sett artister knytte bånd og utfolde seg i et liv de færreste av oss kunne holdt ut i. Jerry Garcias øyne sier det meste i et av klippene i filmen der du ser ham på scenen med smale, blodskutte øyne. The Greatful Dead er jo et band som var vandt til psykedelisk moro og festing kombinert med konserter, hippie dronninga Janis Joplin har en stemme som bærer preg av et hardt levd liv og The Band hadde allerede tilbrakt en rekke år på veien. Men den stemningen togturen bygde opp resulterte i minneverdige konserter av den sorten som burde satt seg i minnet på de fleste som overvar disse kveldene. Beklageligvis var det helt andre elementer som satte seg i de historiske sprekkene av musikkens museum. Mange var ikke villige til å betale for inngangsbillettene og med en ekstrem anti-autoritær holdning på kanten av det anarkistiske, var opptøyer, demonstrasjoner og billettboikott det som stjal mye av overskriftene.

Det ble langt ifra noen økonomisk suksess for arrangørene, men de fikk i alle fall en solid plass i historien. Der artistene følte at Woodstock var en god publikumsbehandling men ikke noen gavepakke til artistene, ble denne togturen en parade på rød løper for samtlige artister. Selv om det tidlig var klart at dette ikke ville gi noen økonomisk gevinst, men snarere det motsatte, ble det ikke på noe sted spart inn på de tingene som ville gjøre «turneen» til en fornøyelse for artistene.

Ved siden av de gamle klippene, får vi nyere intervjuer fra noen av de involverte. De forteller om livet på toget og hvordan turen utartet seg. Aldri har noe band vært med på lignende og aldri vil noen være med på en slik togtur igjen. Det var lite søvn og mye festing for alle ombord på toget, for ingen ønsket å gå glipp av noe av det som skjedde. Dette er en definitiv rockementary for alle som er musikkinteresserte og en film som viser klipp fra et liv i rockens pubertale stadie. Festival Express kan ikke beskrives som annet en riktig gavepakke av en opplevelse. Kos deg med denne filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse