Annonse

Filminfo og video

Don Camillo

Wiiii. Hvem av oss har ikke vært borti radarparet Terrence Hill/Bud Spencer iløpet av livet? Disse to gærningene bydde opp til slap-stick dans i enhver film de spilte mot hverandre og latterkulene kom tett som haggel. Don Camillo var Terrence Hills første forsøk på å regissere en film, og det er vel ingen overdrivelse å si at jeg savner makkeren hans.

I den lille lansbyen hersker det en offentlig kamp om makten over folket mellom den litt vell liberale presten Don Camillo og den kommunistiske ordføreren Peppone. Hvor den ene skal skal fremstå som guds mann og den andre som et kroneksempel på en kommunist er sannheten en helt annen. Hvor presten kappkjører med crosser, jakter fugl med hagle på en greves eiendom og rapper penger – alt i guds navn – tyr den andre til mer konservative midler som misbruk av sin makt for å vinne folket. Når disse to braker sammen står den lille landsbyen foran en maktkamp man sjelden ser og den som klarer å holde seg alvorlig må ha et sterkt nedsatt syn.

Opp igjennom barndommen var Spencer og Hill de store heltene, deres geniale komedier var så gjennomført toskete at det var klin umulig å holde tilbake latteren. Don Camillo skulle følge opp denne suksessen og vise at Hill kunne stå på egne bein. Det gjør han da altså ikke. Filmens mest åpenbare problem er at den ikke følger sine egne spilleregler. Som en komedie er den nødt til å by på humor og det gjør den det første kvarteret, men etter det handler alt om gjentagelser av de såkalte humoristiske scenene og fokuset flyttes heller over en slags feilslått moral hvor selv prester har svin (eller fasan) på skogen og selv den stauteste kommunist har anlegg for å være en selvgod fjott. Dramafilmer som viser flere sider av personer vi alle har visse formeninger om kan være bra, men da må det være tegn til dybde, Don Camillo pirker så vidt på overflaten av disse figurene og jeg fikk følelsen av å bli mindre kjent med disse enn figurene i Sesam Stasjon.

Med stor innlevelse prøver riktignok Terrence Hill å leve seg inn i rollen som Don Camillo men fremstår mest som en blek skygge av seg selv. Mannen gjorde karriere innenfor slap-stick og burde så absolutt holdt seg til dette. Ved å prøve å fremstå som så høggande seriøs fremsto han som om han mistrivdes, det blir litt som å leie seg en Ferrari, cruise i 20km ned til den lokale matbutikken og flørte med postdama som har jobba der i 50 år; det blir bare feil.

Don Camillo er en film for spesielt interresserte. Uten det minste tegn til variasjon, 2 timer spilletid, uinspirerte skuespillere og et lydbilde som kan gjøre hvem som helst tonedøv fremstår denne filmen som en lang og vond lidelse. Nei, finn heller frem de gamle klassikerne hvor Terrence Hill spiller mot Bud Spencer.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse