Annonse

Filminfo og video

Eden Lake

Jenny (Kelly Reilly) og Steve (Michael Fassbender) drar på en romantisk tur til idylliske Eden Lake, men alt går ikke som etter planen, de kommer borti en ungdomsgjeng og gnisningene er der fra første stund. Situasjonen eskalerer og eskalerer, et mareritt er et faktum.

Formularet er velkjent som i de fleste skrekkfilmer, par drar på romantisk tur til noenlunde avsidesliggende sted (hvor mange filmer har Lake i tittelen for eksempel?) men idyllen brister og helvete er løs (bokstavlig talt i noen filmer også). Eden Lake starter som en hvilken som helst annen skrekkfilm i den hentydning, men ved hjelp av en noe ”normal” ungdomsgjeng beveger seg litt bort i fra dette. Dog, mang en film har også dette som virkemiddel, men skrekkfilm sjangeren har ikke akkurat vært kjent for dramaturgiske nyvinninger, men så trenger man ikke være så forbanna original hele tiden.

Problemet er denne ”normale” gjengen som brukes som antagonister uten noen grunn, dette grepet fungerer i filmer som for eksempel The Hills Have Eyes, eller Motorsagmassakren hvor man har klin sprøe kannibal-familier og lignende, men når man tar en normal ungdomsgjeng forventer noe mer bak den råskapen man blir konfrontert med i slike filmer, i alle fall trengte jeg det i denne filmen.  

Virkemiddelene i denne filmen er også ganske ekstreme (sett fra et ”normal” filmsynspunkt) som heller ikke fungerer i den realisme-gata Eden Lake prøver å bo i syns jeg. Andre kan rose filmen for nettopp dette, og jeg er ikke den som får problemer ved det ekstreme snarere tvert i mot, men da må være lagt en grobunn for denne i filmen, og i Eden Lake mener jeg det motsatte er tilfellet.

Trodde ganske tidlig at denne filmen skulle være en såkalt Rape\revenge sak, og hadde gledet meg til det. For N-te viser det seg at man ikke burde ha forventninger til ting og da spesielt filmer, for da blir man oftest skuffet.

Poenget er at Eden Lake prøver å være noe mer enn en ”standard” skrekkfilm, men evner det ikke. Ingenting som er bedre enn at en film evner å være mer enn hva sjangeren skulle tilsi, men at en film prøver å være dette og ikke greier det, er verre om man hadde laget en god ”standard” skrekkfilm for eksempel, i min bok i alle fall.

Man får intet forhold til karakterene heller i Eden Lake noe som er essensielt for en skrekkfilm.

Kamerabruk og lignende
Effektene og kamerabruk er bra, intet å si på det. Svakheten ligger i manus og logiske brister.

Ekstramateriale
Fint lite.

Konklusjon:
En film som prøver å både være dels nostalgisk, dels nyskapende, en helt ok skrekkfilm som tydeligvis er kraftig overvurdert av enkelte, og som får meg til å si et øredøvende: Meh.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse