Annonse

Filminfo og video

In Treatment - sesong 1

Da jeg leste bakpå boksen til In Treatment ble jeg ikke øyeblikkelig særlig fascinert. Terapi er liksom ikke særlig norsk, men er nok så absolutt mest utbredt i USA, og hvor interessant ville det være å se en terapeut sitte i sitt rom og snakke med sine pasienter.

Terapeuten er Paul og vi følger ham gjennom fem av hans pasienter. På mandag treffer vi Laura, ei jente i midten av tyve-årene som ikke helt vet hva hun vil med livet sitt. Hun har gått hos Paul i over et år, og i første episode forteller hun ham noe hun har holdt for seg selv siden første time. Denne avsløringen viser seg å sette livet til Paul opp ned.

På tirsdager kommer Alex, en flyver fra militæret som er veldig opptatt av å være best. Etter et oppdrag i Irak får han beskjed om at målet ikke var som de trodde, men at det var flere barn som oppholdt seg der. Alex straffer seg selv med å løpe på seg et hjerteanfall, og får beskjed om å dra i terapi for å få bort skyldsfølelsen.

Onsdager er da Sophie kommer innom med sine armer i gips. Hun var utsatt for en ulykke hvor forsikringsselskapet ikke er sikre på om det var en ulykke eller om det var et selvmordsforsøk. Paul sin oppgave er å gi en vurdering av Sophie, for å se om hun faktisk er skyld i ulykken, og ender opp med å grave meget dypt ned i ei ung jentes ødelagte sinn.

Pauls siste time vi får oppleve er Jake og Amy, et par som i begynnelsen er der for å avklare om de skal beholde et barn, eller ta abort. Men etter som timene går blir det mer og mer klart at paret sliter med et helt annet problem, og at resultatet av terapitimene kanskje ikke er så hjelpsomme allikevel.

Alle disse pasientene har et så sterkt inntrykk på livet til Paul at han bestemmer seg for å kontakte sin gamle terapeut, da han bare trenger noen å snakke med. Terapeuten Gina klarer å komme innpå Paul på en måte han ikke liker, og han setter i gang forsvarsmekanismen øyeblikkelig.

I de fleste episodene er det kun Paul og pasientene som snakker sammen, og som oftest er det ikke noe annet som skjer i hele episoden. Man skulle tro at dette til tider kunne være ganske kjedelig å se på, men jeg tok meg selv i å være fryktelig engasjert i samtalen mellom de involverte. Heldigvis varte ikke episodene i mer enn overkant av 20 minutter, så sånt sett rekker man ikke å kjede seg for mye.

Etter å ha sett episoden var jeg også veldig interessert i å vite hva som skjedde med pasienten i neste uke, og vurderte å hoppe til neste uke for å få med seg hva som skjer. Men de fleste episodene var ganske spennende (på sin måte) og det ble aldri til at man kjedet seg spesielt).

Terapeuten Paul spilles av Gabriel Byrne, som jeg syntes mestrer terapeutrollen mesterlig. Han er akkurat stille og finuerlig nok til at det virker riktig, og dette sier jeg uten å ha noe slags kunnskap om emnet.

Av pasientene syntes jeg Blair Underwood som Alex og Mia Wasikowska gjorde en utrolig god rolle, spesielt Blair som flyveren Alex. Man kan se hvordan Alex sliter med å takle en hverdag der han ikke styrer alt, og der han ikke er på "toppen av verden".

In Treatment er en tv-serie jeg aldri på forhånd hadde trodd jeg kom til å like, men som jeg pløyet lett gjennom på  få dager. Kanskje du burde prøve å gi den en sjanse også?
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse