Annonse

Filminfo og video

Marco Polo

Da Marco Polo var 15 år kom hans far Nicolo og hans onkel Maffeo tilbake etter nesten 9 års reise i Asia. De hadde reist til Karakorum i Mongolia, der de hadde møtt Kublai Khan, keiseren over det enorme Mongolriket, som strakte seg fra Midtøsten til Kina.

Han hadde bedt dem reise tilbake og formidle et personlig budskap til paven fra Kublai Khan om at han ønsket at paven sendte ham 100 lærde til hans hoff for å informere ham om den kristne tro, deretter ville han at brødrene skulle komme tilbake.

Målet var å få til en diskusjon mellom buddhismen, islam og kristendommen og angivelig skulle religionen med de beste argumentene bli Kublai Khans valg for sitt rike. I tillegg ønsket Kublai Khan den hellige olje fra lampen som brant over Jesu grav i Jerusalem. Det viste seg at planene ikke var så enkle å gjennomføre.

I Roma var paven nylig død, så i to år ventet Nicolo og Maffeo på at en ny pave skulle bli valgt slik at de kunne formidle mongolkeiserens ønske. Til slutt gav de opp, og dro i 1271 på en ny reise mot øst.

Ettersom Marcos mor var død ble den nå 17 år gamle Marco Polo med de to brødrene på ekspedisjonen. De reisende fikk aldri oppfylt Kublai Khans ønsker om de 100 prestene, men de fikk med seg den hellige oljen og viste dermed at de tok Khanens ønsker på alvor.

Historisk sett er det ikke tatt så store friheter i manus slik at i det store og hele føles autentisk  å følge Marco Polos spennende liv. Det er lite av de cirka åtte timene denne miniserien varer som føles overflødig. Fra hans første år som ung gutt i Venezia, via hans lange reise til Asia og Kublai Khans rike og tilbake til Venezia som en voksen mann.

Miniserien var ferdig i 1982 etter en produksjon som varte tre år, så det er et påkostet prosjekt som er å finne på disse dvd-platene. Helheten, alt fra historisk gehalt til kostymene og miljøet rundt historien, gjør at denne produksjonen er like interessant å se idag som for 27 år siden.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse