Annonse

Filminfo og video

Rosemary's Baby

Boka i seg selv er en jevnt byggende fortelling som sakte tar oss med til høydepunktet. Et høydepunkt som gir den mest innbitte okkultist og djeveldyrker tårer i øynene, for dette er regelrett på den andre siden av skalaen med tanke på hvem som ble født i Betlehem. Rosemary og hennes mann Guy flytter inn i en bygning med et gotisk tverrsnitt som er stappfullt av gamle historier. Det er den om The Trench søstrene som spiste små barn i leiligheten sin, det er selvmordhistorier, det er den om et dødt spedbarn som ble funnet i kjelleren og det er historien om Adrian Marcato, en mann som påsto å ha fremkalt djevelen og som ble drept av en sint folkemasse utenfor bygningen. Men det stopper ikke det unge paret fra å flytte inn i leiligheten. Det er venteliste for å komme inn i bygget som leieboer og det er ikke en sjanse man lar gå fra seg. Selv om dette er drømmeleiligheten, så er det alltid noe som venter i skyggene, noe som truer den søte drømmen. Naboene til Guy og Rosemary er gamle, de er nysgjerrige og overvennlige. Når Rosemary endelig blir gravid og Guys filmkarrière begynner å ta av, begynner en nedbetaling som er langt mer skremmende enn noen kunne forestilt seg.

Roman Polanski har vært nesten uvanlig tro mot bokas handlingsmønster og ikke veket ifra med nye versjoner av scener eller omskriving på noe punkt. For Ira Levins historie er i seg selv så god og lett å overføre at omgjøringer heller ikke har vært nødvendig. Det er ofte at regissører og manusforfattere gjør om på boka når den skal over til filmens verden, av ulike grunner, uten at dette ofte er nødvendig. Selv drømmescenen midt i filmen der Rosemary ligger neddopet i søvn er fulgt i linje med originalen. Det er moro å se at et enegget tvillingforhold fungerer. Mia Farrow fyller rollen som Rosemary med like mye ungpikeglød som figuren i boka har og når du ser den i dag, er det ikke bare et filmatisk tilbakeblikk, men du får også en følelse av tilværelsen midt på sekstitallet. Det er like mye en tidsreise som en filmopplevelse. For selve filmen er ikke spesielt skremmende eller har noen urovekkende handling. Alt er så dagligdags og trivielt rundt dem samtidig som denne twilight sonen av et virkelighets-flash er i ferd med å utarte seg for Rosemary. Hennes drøm om barn blir alt annet enn rosenrødt når hun sakte begynner å innse hva som skjer rundt henne. Med stor paranoid innbitthet kommer virkeligheten til henne som et acidflash fra Woodstocks harde kjerne.

Levins bok ble gitt ut i 1967 og har vært hyllet av kollegier som Stephen King, Truman Capote og Chuck Palahniuk. Levins bok er en leseropplevelse, en bestselger og en litterær gavepakke for den som aldri har hørt om den før. Det er helt klart at du kan se både filmen og lese boka og sitte igjen med mye av den samme følelsen. Selvsagt får boka sagt mer med tanke på mer av presentasjonen av Rosemarys tanker og etterforskning av det som utspiller seg rundt henne, men det setter ikke noen festbremsstemning på filmen når du ser den etterpå. Polanski har kuttet av tynne skiver fra handlingen hele veien og ikke beveget seg utpå glattisen med nødvendige endringer. Tro mot boka som en hengiven ektemann og med en visjon som har vist at Roman er en glimrende håndverker av en regissør.

Kjøp boken HER (Link til Tanum)

Vi vil også anbefale både The Boys from Brazil og The Stepford Wives som andre alternativer av Ira Levin.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse