Annonse

Filminfo og video

Gran Torino

Gran Torino

Karakter

6 

Etter et opphold på fire år er Eastwood endelig tilbake på skjermen i, etter eget utsagn, sin siste filmrolle. Og det er litt av et show han gir oss. Eastwood spiller Walt Kowalski, en gammel og bitter mann uten mye glede i livet, spesielt etter hans kone døde. Han har lite kontakt med familien, og alle de gamle naboene i nabolaget har blitt erstattet av nye, og hva som enda verre er, de er ikke en gang amerikanske. Allikevel finner Walt lykke sammen med to av naboungene, Sue og Thao. Forholdet blir enda tettere enn hva Walt har følt på en stund, og Walt begynner å føle lykke igjen.

I denne filmen klarer Eastwood på beste måte å dra frem bitterheten i Walt Kowalski, og hans syn på tilværelsen. Og dette kommer i tillegg med en leken og humoristisk tone som får deg til å bryte ut i latter titt og ofte. Han får god hjelp av debutantene Bee Vang og Ahney Her som spiller henholdsvis Thao og Sue. Det er ikke vanskelig å se at Eastwood klarer å dra ut det beste av sine skuespillere, og når man tenker på at nesten alle de asiatiske skuespillerne er debutanter er dette rett og slett imponerende.Ryktet gikk før denne filmen kom ut om dette skulle være den sjette og siste filmen og Dirty Harry, kanskje en av Clint Eastwoods mest kjente roller. Det er det heldigvis ikke, selv om karakteren kanskje kan ha sine likhetstrekk med Harry Callahan. Men manusforfatter Nick Schenk har heldigvis klart å la Walt Kowalski leve sitt eget liv, og Eastwood gjør sitt beste på å holde seg så langt unna Callahan som mulig. Selvfølgelig sitter du og tenker Dirty Harry i ny og ne, men det er jo bare vanlig når man ser en slik type film med en skuespiller kjent for gamle roller. Det ødelegger heldigvis ikke noe av filmen.

Jeg har sittet en stund og fundert på hva den moralske meningen bak filmen var, og det kan bli spekulert i så mangt. Er det mot innvandrere som tar over USA, er det gjengkrigene som bare øker og øker, er det et spark mot den prinsippfaste og gretne generasjonen? For meg er det ikke noe av dette, det er rett og slett bare en knakende god film med en 78 år gammel Eastwood i storform.

Bilde
Filmen leveres 1080p High Definition 16x9 2.4:1. Dette er ikke en film som krever for mye av bildematerialet, men er allikevel veldig bra. Bildet er meget klart og har ingen problemer med gråtoner eller mørke scener.

Lyd
Som med bildet er ikke dette en film hvor lyd er den viktigste drivkraften slik det ofte er i actionfilmer. Filmen leveres allikevel med Dolby TrueHD noe som gir et klart lydbilde til filmen.

Ekstramateriale
Manning the Wheel: Her får vi et lite innblikk i hva bilen betyr for folk. Personene som er involvert i filmen forklarer hva deres favorittbil er, og hvorfor.

Gran Torino: More Than a Car: Et lite innblikk på historien til bilen bak tittelen på filmen.

The Eastwood Way: Igjen bare en liten snutt på måten Eastwood jobber på. Noen få intervjuer med folkene bak og foran filmen, inkludert Eastwood selv.

Jeg må innrømme at det som skuffet meg mest med denne utgivelsen var fraværet av ekstramateriale. Det er ikke noe kommentatorspor og bare noen få snutter. Kanskje begynner jeg å bli kravstor, men en skulle tro det var mulig å fikse mer.

Konklusjon
Selv med det dårlige utvalget av ekstramateriale er dette en film man bare må ha i samlingen sin, uansett om det er DVD eller Bluray. Eastwood viser seg igjen frem som en av de beste filmskaperne med dette mesterverket.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse