Annonse
Den 2. oktober har Surrogates, den nye actionthrilleren til Bruce Willis, premiere i Norge. Filmen er basert på en grafisk novelle av Robert Venditti og Brett Weldele. Andre skuespillere i filmen er Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell og Ving Rhames, mens regien er av Jonathan Mostow.

I Surrogates lever menneskene sine liv fjernstyrt fra hjemmets trygge vegger. Sexy, fysisk perfekte mekaniske surrogater av seg selv. Det er en perfekt verden hvor kriminalitet, smerte, frykt og konsekvenser ikke lenger eksisterer. Når det første mordet ryster dette utopiske samfunnet oppdager FBI agent Greener (Bruce Willis) en enorm konspirasjon bak hele surrogat-fenomenet og må oppgi sin egen surrogat og risikere livet for å løse mysteriet.Filmforumet.no ønsker å gi deg en innblikk i denne verden

Traileren for Surrogates


Featurette som fokuserer på handlingen og karaktererne


Featurette som fokuserer på konseptet i filmen med robot surrogater


Mulig fremtid eller fiksjon?
”Technofutures” er et uttrykk skapt av Dr. James Canton, en kjent fremtidssynser, vitenskapsmann og digital synser. ”Technofutures” er en måte å se fremtiden på grunnet i den teknologien som eksisterer og som vil komme i fremtiden. Filmen Surrogates utforsker nettopp denne tankegangen.Filmen utspiller seg i en verden der teknologien gjør det mulig for mennesker å være hjemme samtidig som de lever sine liv gjennom en surrogatrobot. Surrogaten kan se ut som personen som styrer den, eller som en perfekt fotomodell om det er å foretrekke. Dette har skapt et samhold der mord ikke eksisterer, siden menneskene er beskyttet i sine egne hjem. Denne fascinerende, mens ganske alarmerende fremtidsvisjonen kan føles som ren fiksjon, men når man tar en nærmere titt på robotteknologien som eksisterer i dag, kan man kanskje spørre seg om det egentlig kan bli mulig?

Humanitet i en teknologisk verden
Regissør Mostow konkluderte handlingen i filmen ved å si at ”kjernen av filmen ligger i hvordan vi bevarer vår humanitet i denne sterkt voksende teknologiske verden?” Og Mostow har et godt poeng med dette, når man ser hvor avhengig man har blitt av teknologien, hvor møte ansikt-til-ansikt blir sjeldnere og sjeldnere, og man treffes oftere gjennom BlackBerry, SMS, IM, Facebook og Twitter. Gjør dette oss mindre menneskelige og samfunnet mindre personlig?Vi har intervjuet den ledende psykologen Dr. Andrew Samuels, for å høre på hans tanker rundt dette:
Det ser ut som vi blir mer og mer avhengig av teknologien i den hverdagslige kommunikasjonen og benytter oss av dette mer enn personlig møte, har det forandret oss på noen måte?
Yngre mennesker er blitt så vant til å kommunisere følelsesmessig via teknologi at de føler det er vanskelig med ”virkelig” personlig interaksjon. Generasjon Y, 21 til 31-åringer, har fått det som vane å starte og avslutte forhold via teknologi som SMS og Facebook. Det ser ut som om flere mennesker ser på personlige møter som mer intensivt og betydningsfullt enn hva det egentlig er, noe som tilsier at vi har mistet litt av vårt perspektiv.

Hvorfor tror du det er enklere å kommunisere når det ikke er øye mot øye?
På grunn av avholdenheten som vårt samfunn baserer seg på, som har vokst frem mellom personer i ulike former av relasjoner. Teknologidrevne relasjoner inspirerer ikke til diplomati på samme måte, noe som kan gjøre det lettere.

Tror du mennesker skulle foretrekke å ha en robot som hjelper dem med hverdagssysler, f.eks. rydding og vasking, enn et menneske?
Spørsmålet bak spørsmålet berører den meningsløshet som vi alle kan kjenne i våre liv i disse tider, ikke bare når det gjelder gjøremål i hjemmet. Hele det temaet som Surrogates tar opp er viktig for å belyse vår moderne tid. I mange deler av vårt liv er vi allerede roboter. Vi blir fortalt hvordan vi skal tenke og føle. Vi forstår kanskje ikke altid at det vi gjør er det vi er programmert til å gjøre store deler av vår tid.Kan du se for deg en fremtid der surrogater, slik som i filmen, kan eksistere?
Jeg vil påstå at filmen først og fremst handler om oss akkurat nå, snarere enn en fremtidsvisjon. Vi har blitt avskjermet fra vårt virkelige ”jeg” – hvis det i det hele tatt finnes et virkelig ”jeg.” Vi spiller konstant ulike roller i våre liv. Selvfølgelig er det mennesker vi ser på TV og i filmer surrogater, men det finnes surrogater i oss alle. Filmen er en kritikk mot den verden vi har skapt og lever i nå, ikke i fremtiden.

Dr. Andrew Samuels er doktor i Analytisk Psykologi ved University of Essex i Storbritannia. Du kan finne mer informasjon om han her: www.andrewsamuels.com.

Ønsker du å utforske mer om dette temaet kan vi anbefale deg disse linkene:
http://www.youtube.com/watch?v=Q3C5sc8b3xM
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/8166422.stm
http://www.youtube.com/watch?v=HIn8s3WjQWc
http://www.youtube.com/watch?v=pkpWCu1k0ZI

Surrogates har premiere 2. oktober

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse