Annonse
Gutten i den stripete pyjamasen er ikke en stor bok. Det er ikke noen murstein, det er ikke noen enorme skildringer, det er ikke noen lengre utredninger om holocaust og utryddingen av jødene. Det er en liten bok om hvordan en liten gutt opplever disse handlingene han egentlig ikke forstår så mye av. Han vet ikke hva en konsentrasjonsleir er, han vet knapt hva en jøde er men forstå ikke hva som er så galt med dem. Han er opptatt av det alle barn er opptatt av; å leke og ha venner. Men når han må flytte med familien til et nytt sted, et sted på landet, blir den vante tilværelsen fra Berlin kostet bort fra livet hans og han må finne en ny hverdag i et nytt hus. Som barn flest, er han nysgjerrig og bestemmer seg for å utforske det han ikke får lov til å utforske, for hei, det er jo nettopp det forbudte som er så spennende. Og han finner... en venn.

Selv om dette i utgangspunktet er en barne bok, den er skrevet i et avslappet tempo og med med et språk som barn vil forstå, så er den minst like mye en bok for voksne. Den vil treffe deg midt i hjertet og den vil rive ut innvollene dine, den vil sette i gang tankene dine og du vil ønske å forstå. For de handlingene mennesker gjør under enhver krigssituasjon er det umenneskelige i den menneskelige natur. Dette får Bruno, historiens lille hovedperson, erfare og oppleve på nært hold. Men han er for liten til virkelig å forstå, til å se hva som skjer rundt ham. Det vi kan lære av ham, er å se andre på uten å dømme, å se på andre med interesse og ønsket om å bli kjent med dem, ønsket om å lære andre å kjenne. For Bruno representerer ikke jøden noe annet enn den andre lille gutten, som er like gammel som ham selv, på den andre siden av gjerdet i den litt rare pyjamasen. Men konsekvensen av bekjentskapet lærer ham langt mer om livet enn den propagandaen læreren og det ledende organ ønsker å putte i ham av lærdom. Dette er så enkelt men voldsomt skrevet at du ikke kan la være å forstå alvoret i enkeltheten.

Filmen på sin side han ikke fanget det unike blikket fra en liten gutt, men blitt mer fortellende og fortalt fra utsiden. Når du i boka sakte får vite omfanget av situasjonen, så blir du raskt plassert i handlingen i filmen, som er mer en voksenfilm enn noen barnefilm. Selv om det er forskjeller på de to versjonene så spiller dette mindre rolle. Boka har vært en bestselger i en mengde land og vil sikkert selge godt i lange tider enda, men det er heller mindre trolig at filmen vil gå en like sikker seiersgang som boka har gjort. Dette er ikke fordi filmen er dårlig, langt der i fra, filmen er en flott opplevelse, men boka er noe så unikt, noe så viktig, at filmen blir mer triviell i mengden av filmer på markedet. Måtte bare tiden vise meg kraftig feil på dette området, men filmen står ikke like sterkt som noe egenartet produkt.

Dette er en bok som enhver gutt og jente fra ti-elleve års alderen og oppover bør lese. Kjøp den i gave, gi den bort, inspirer dem til å ville få med seg denne boka, for den er verdt det. Det er mer enn ett halvt århundre siden den andre verdens krigen, men det er i dag like viktig å unngår en tredje krig som det er å utdanne våre barn til å bli en forståelsesfull og kunnskapsrik generasjon. Å ta lærdom av historien er viktig og det er nettopp dette barna vil gjøre ved å kunne lese om lille Bruno. Filmen har plukket opp noen priser på sin ferd og er like skremmende ærlig, men du får litt forskjellig følelse av hva som skjer i de to. Det er langt på vei en underdrivelse å si at dette er en bra bok, men la deg ikke skremme, vi snakker ikke mer enn skarve 172 sider. Les den og se også filmen.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse