Annonse

Filminfo og video

Observe and Report

Ronnie Barnhardt har jobben som øverste sjef for det lokale kjøpesenterets tyttebærpoliti og til tross for at han bor hjemme hos sin mor, alltid sier de gale tingene og egentlig er en taper av rang som aldri vil få drømmedama skorter det ikke på ambisjoner og drømmer.

Når en ondskapsfull blotter utsetter flere kvinner – inkludert Ronnie’s drømmedame – for sine perversiteter ser Ronnie endelig en muliget for å gjøre noe ærefult, og forhåpentligvis kan arrestasjonen av denne pervoen gi han en gratisbillett til en ansettelse i politiet. Men når en asosial tyttebærpurk med en gedigen rambo i magen og utdatert sagflis i skallen bestemmer seg for å fakke en blotter kan man spørre seg om hvem som er i den største faren; blotterens offere eller alle som setter sine bein på dette kjøpesenteret.

Jim Carrey har skapt et helt eget konsept med sine til tider vulgære og lettere karikerte figurer mens Adam Sandler har blitt kongen av idiothumor basert på figurer nært det tilbakestående. I dagens verden har disse gutta vist at det går helt fint å pushe grenser mens man får selv de alvorligste temaene til å bli ganske morsomme. Hemmeligheten er respekt for temaet man harselerer over. Hvorfor denne essensielle lærdommen har gått manusforfatter og regissør Jody Hill huse forbi aner jeg ikke, men mannen har åpenbart sovet perverst godt under disse leksjonene.

Konseptet er i utgangspunktet slettes ikke ueffent der Hill tar tak i tyttebærpurk, vakre bimboer, skadeskutte og stygge andunger, perverse blottere og en lang rekke andre personligheter man ofte finner på et kjøpesenter. Gjennomføringen finnes imidlertid ikke bra over hodet. Emner som rasisme, voldtekt, homofili, pedofili, vold mot mindreårige og alkoholisme skal behandles med den største varsomhet om dette skal brukes som grunnlag for humor (ett par av de skal imidlertid ikke brukes som humor åkke som!!).

Varsomhet og respekt for disse alvorlige temanene finnes imidlertid ikke i denne filmen. Dette er obskønt, motbydelig, kjedelig og tragisk elendig. Selv ser jeg bare ikke humoren i at voksne menn slår ned uskyldige ungdommer med skateboard, date-voldtar spyende damer, slår hverandre sønder og sammen i fult alvor, brekker bein og armer så blodet spruter, og fremstiller mødre som noen overkåte dyr som bryr seg mer om sex med unggutter enn sine egne sønner.

I et desperat forsøk på gjøre dette underholdende overspiller skuespillerne til seks razzier i stil. Seth Rogen spiller den nesten litt tilbakestående Ronnie og fremfor å bruke de humoristiske trekkene ved denne tilstanden makter mannen å drite ut både seg selv og de litt sløvere knivene i skuffen. Hvordan klasseskuespilleren Ray Liotta har rota seg opp i denne søpla kan jeg ikke fatte og begripe, mulig mannen trengte penger til husleia for rollen hans føles overflødig, samtidig som hans prestasjon (om vi kan kalle det med tanke på det idiotiske manuset) setter alle andre i et grusomt dårlig lys.


Bilde
1080p er en betegnelse som fint kan heise flagget til topps hos mang et bildenerd, men til tross for denne oppløsningen er det noe med selve bildekvaliteten som vitner mer om en forbasket god dvdutgave enn en god BD-utgave. Bildet er selvfølgelig klart og pent. Men den skarpheten som vi har lært oss å verdsette ved BD-formatet uteblir og det er også en litt vell markant mørkhet over hele filmen som slettes ikke kler den da detaljnivået som ikke er altfor imponerende i de lyse scenene faller helt igjennom når det mørkner til.

Lyd
Dolby TrueHD er en fin-fin gimmick for dette formatet, men utover litt bakgrunnsmusik og minimalt med effekter i bakkanalene finnes det fint lite å skryte av rent surroundmessig. I front er imidlertid dialogen god definert. Hvor det blir av bassen – selve grunnfjellet i ett hvert lydbilde – aner jeg imidlertid ikke. Under filmens mer actionfylte scener låter det alt annet enn actionfylt. Med ekstremt anonyme bakkanaler og et manglende punch i front – hvor alt skjer – ender dette lydsporet opp som godkjent under tvil.

Ekstramaterial

Kommentarspor med Jody Hill, Anna Faris, Seth Rogen.

Slettede scener: ca 27 min.

Basically Training: 7 min lang dokumentar som Seth Rogen sitt treningsprogram for å kunne fylle denne rollen.

Gag Reel: komiske scener hvor skuespillerne har bomma på manuset. Kanskje de artigste minuttene på hele utgivelsen!

Security Requirement Video: En liten rekrutteringssnutt myntet på alle som vil bli en del av tyttebærpolitiet som vokter dette senteret. Kun oppspinn og like toskete som filmen.

Det er sjelden jeg ser en film jeg ikke finner en eneste positiv ting å videreformidle. Dette er imidlertid en slik film. Filmen utgir seg for å være en komedie og uforståelig nok henvender den seg til folk som synes det er morsomt å se på rasisme, date-voldtekter, vold, banneord, og gravalvorlig harselering over de tilbakestående. Personlig synes jeg filmen var ubrukelig kjedelig, tragisk dårlig og ikke minst obskønt motbydelig uten et snev av humor.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse