Annonse

Filminfo og video

Running with Scissor

Historien i Running with scissors er en vittig, trist og intelligent bok og den er Augusten Burroughs memoarer. Boken er et tverrsnitt av barndommen, av ungdomstiden hans, av livet med en mor som ønsker å gjøre beslag på sine 15 minutters berømmelse, som søker inn i seg selv for å bryte igjennom som en poet i klasse med Anne Sexton og Sylvia Plath. Dessverre er hun ikke fullt så dyktig, men hun tvinner livet inn i et galskapens nøste og frustrasjonen hun føler går ut over alle andre rundt henne; mannen og sønnen. Det hjelper heller ikke særlig at hennes psykolog er minst like lite kapabel til å takle forventningene sine omgivelser, som hun er til rollen som en dyktig mor. Som om ikke skilsmissen er ille nok, blir situasjonen langt mindre behagelig for fjortenårige Augusten som blir plassert i Dr. Finch sin varetekt mens moren hans får frike ut psykosene sine og fokusere på sin egen egoisme. Boken virker så «looney bin» at du har vanskelig for å tro at dette kan være noe annet en en morsom roman, men den er altså Augusten Burroughs sine notater fra ungdomstiden og en fortelling om hans oppvekst. Den er et galehjem, men det er like fullt hans historie.

Filmen er en like artig opplevelse som boken. Med sitt register av stjerner som Annette Bening, Alec Baldwin og Gwyneth Paltrow, samt Brian Cox og Evan Rachel Wood, gir den oss et personregister, en dybde og et spekter av humor og galskap som gjør den like vanvittig som boken. Ting går selvsagt litt raskt i svingene av og til, da ting som blir fortalt over tid i boka, blir fortalt i en og samme scene i filmen, så gir dette uansett en opplevelse av Augustens sjokk-artede introduksjon til livet i Finch-huset. Cox har det gale doktor utseende og Paltrow er virkelig den gale søsteren. Det komplekst sammensatte ved livene deres, samtidig som et permanent kaos henger over dem, er hele tiden til stedet. Du får hele tiden et inntrykk av å være på en avdeling i et psykiatrisk sykehus, men hele tiden er du bare i det store, rosa huset som er som en enorm ørefik i et nabolag hvor de ikke lenger hører hjemme. Fra utsiden er det ytterst komisk, fra innsiden er det like frustrerende som en fleinsopptur ute av kontroll. Dette er tross alt i en tid der slengbuksene er på sitt hotteste, der discoen ruler, der sekstitallets utopi har krasjlandet og dratt med seg en hel generasjon ned i søla, der Jimi Hendrix er død, der The Beatles er oppløst, der hippienes uskyld er like flekkete og møkkete som en gammel fille, der psykiatrien er i søken etter nye metoder og ikke minst nye medikamenter. Syttitallet er uroens tid, en tid der man leter etter rester etter tyfonen, der man ser etter terrengets linjer mens tåka letter, mens støvskyen legger seg og sola skinner ned på et landskap som må formes på ny. Og det er i denne tiden galskapen i Augusten Burroughs liv brer seg.


- Now what do you think, Augusten? (Dr Finch)

- I think you're all crazy.

- Now that's the spirit!! (Overentusiastisk i stemmen)


Filmen er uten tvil en flott men enkelt fortalt historie og boken gir et enda bedre bilde på en situasjon som er fullstendig utenom det vanlige. Annette Bening spiller Augustens psyko-mor med applaus og trampklapp, Finch-gjengen gir sammen et bilde på fullstendig galskap innenfor et falskt kontrollert landskap og merkelig nok er Augusten den eneste normale i denne syreballetten av en forestilling. Den er et direkte resultat av sekstitallets post-acid fenomen, en loop inn i pre-acid tiden med Timothy Learys syrekult og femtitallets platte tilværelse på en gang. Ting ser ut på en måte, men leves ut på en helt annen.


Det er vanskelig å forestille seg at folk ikke vil kunne sette pris på dette. Både filmen og boken er underholdning uten like.


>> Kjøp boka her


Vi kan også anbefale hans andre bok Dry, som omtaler hans tid i alkoholismens galskap. Like underholdende som Running with scissors. >> Kjøp boka her

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse