Annonse

Filminfo og video

Gremlins

Det kan være filmer som har skremt vannet av oss, fått oss til å gråte eller le, eller filmer vi forbinder med minneverdige livssituasjoner. Disse gamle filmene har ofte lett for bli nettopp det; ett minne. Men takket være Blu-Ray formatet kommer det stadig bølger med gamle og gode klassikere. Og takk og pris for det, for selv om minnene av Gremlins var gode var de ingenting imot den filmopplevelsen denne filmen faktisk er.

Det nærmer seg jul og oppfinneren Randall Peltzer er på jakt etter den perfekte julegaven til sin sønn Billy som i tillegg til en hund har alt Randall tror han ønsker seg. Denne julen må han bare få noe ingen andre har og lykken ser ut til å smile aldri så bredt når Randall under et besøk i Chinatown får tak i en Mogwai, et utrolig søtt lite dyr som virkelig er one of a kind. Men en Mogwai er ikke helt som andre kjæledyr.

Hvor man med en hund må ta hensyn til avføring inne, oppspiste tøfler og tidlige turer uavhengig av temperaturen ute har en Mogwai tre enkle regler; hold den unna sterkt lys, hold den unna vann og for gud skyld ikke la den spise etter midnatt. Overholder man disse tre enkle reglene bør alt gå greit. Men når Billy grunnet en serie uheldige omstendigheter bryter ett par av disse budene står den lille og koselige hjembyen hans foran en katastrofe uten like etter at den søte Mogwaien formerer seg og avspringene viser seg å være noen matelskende små monstre som ønsker alle mennesker ditt pepperen gror og vann kan aldri fryse til is.

Manusforfatter Chris Columbus tok ikke bare tempen på samfunnet, han tok også tempen på selve julen med dette manuset. For hva er det egentlig julen handler om? Familie, glede, pakker, følelser, og ikke minst minner. Noen elsker julen mens andre avskyr den etter å ha opplevd noe negativt under denne høytiden.

I Gremlins syr Columbus sømløst alt dette sammen selv om man selvfølgelig kan påpeke en og annen klisje som uansett ikke har en døyt å si for sluttresultatet. Med dette formidable utgangspunktet serverer regissør Joe Dante, skuespillerne og spesialeffektavdelingen oss en fantastisk julehistorie.

Hvor Dante er flink til å svøpe scenene inn i kjente og kjære julesanger mens kameraføringen holder tempoet oppe er det hovedsakelig skuespillerne og effektene som er de virkelig store stjernene i dette juleeposet om de små monstrene vi alle elsker. Zach Galligan er troverdig og passelig naiv i rollen som Billy hvor han gjør sitt beste for å redde byen fra de småfæle gremlinsene.

Men det er først i bi-rollene folk virkelig imponerer. Dick Miller stråler som den smågretne pensjonisten som hater alt som kommer fra utlandet og Polly Holliday imponerer stort som übersure Mrs Deagle som gjør sitt ytterste for å ødelegge livet til alle rundt hun. Mennesker til side. Showets to virkelig to store stjerner – til tross for deres begrensede fysiske størrelse – heter Gizmo og Stripa. Hvem blir ikke sjarmert av den lille og søte hårballen Gizmo med de mange ansiktsuttrykkene der han byr på mer personlighet enn mange kjente skuespillere.

Og hva sies om Stripa? Denne rakkerungen av Gremlin raser rundt og sprer sin form for juleglede der han setter fyr på ting, stjeler godteri og sender gamle gretne tanter ut igjennom vinduer, alt til tonene fra typiske julesanger som plutselig blir veldig ironiske!

Bildet
Det å få denne filmen i full 1080p oppløsning med et ratio på 1.78:1 er en drøm som endelig har gått i oppfyllelse. Jeg har sett denne filmen på både vhs og flere DVD SE-utgaver og det har aldri sett så bra ut som det gjør nå. Bildet fyller hele 16:9 skjermen og bildet har blitt betydelig renset i forhold de tidligere dvd-utgavene selv om det fortsatt er noe grovkornet i de lyse scenene. Det som er viktig å huske på når det gjelder denne filmen er at den ble spilt inn for 25 år siden og det bærer bildet tydelig preg av.

Til tross for at den nå fremstår som langt skarpere enn tidligere er den fortsatt ganske så blaut i sin fremtoning. Man får ikke det samme punchet og  den samme dynamikken i fargene som man er vant til med dagens filmer. Sortnivået kunne også ha vært langt bedre siden detaljeringen i de mørke scenene henger noe etter. Men for all del, dette er flisespikkeri for når disse gremlinsene overfaller både byen og seeren gjøres det med en lekkerhet jeg aldri trodde jeg skulle få oppleve på denne filmen. Hudtoner fremstår som naturlig og man kan lett telle svetteperlene i pannen på folket når de står face to face med en liten gremlin som ser langt mer naturlig ut enn ett flere av dagens animerte karakterer.

Lyden
Dolby TrueHD på Gremlins. Jo, jeg kan så absolutt like dette! Ikke bare har teknologien kommet så langt nå i 2009 at lydsporene kan mikses så surroundeffekten blir langt sterkere enn bare for noen få år siden, men det skjer også på så gamle filmer som Gremlins. Selv om bakkanalene ikke er av det mest aktive slaget brukes de flittig til å bygge opp atmosfæren og størrelsen i lydbildet der bakgrunnslyder sakte men sikkert blir byttet ut til fordel for rabiate Gremlins som øker i både mengde og lydnivå der de skaper det ultimate kaoset i denne småbyen.

I front får man et realistisk inntrykk av stemmene og til tross for at veldig mye av lydbildet sitter i centerkanalen brukes FR og FL flittig under de mer actionfylte scenene. Selv om dialogen er distinkt og troverdig kunne jeg ha ønsket meg enda litt bedre oppløsning på dette punktet, for det kan høres litt gammelmodig til tider, men hej, dette er da litt av sjarmen med filmen er det ikke? Dette lydsporet er i alle fall udiskutabelt det beste Gremlins noen gang har hatt.

Konklusjonen
Gremlins 1 er en fantastisk familiefilm som blander action, mild horror og grandiose mengder krutegod humor med kjente og kjære julesanger, situasjoner som vi alle forbinder med julen og de kuleste monstrene noen gang laget for hele familien. Når Gizmo og Stripa slår seg løs er det bare å trekke beina opp i sofaen og nyte filmen. Har du noen smårollinger i nærheten er det ikke helt umulig at de vil bli like underholdene å følge med på, for dette er en kjempekoselig latterbombe av de sjeldne.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse