Annonse

Filminfo og video

Mammut

Leo og Ellen lever et hektisk liv med dårlige samvittighet overfor datteren Jackie som tilbringer mer tid i samvær med den filippinske hushjelpen Gloria enn med sine foreldre. Gloria på sin side lever med like mye dårlig samvittighet overfor sine to små barn hjemme på Filipinene, men hun er tvunget til å jobbe i USA for å kunne gi barna en bedre fremtid. Leo er en gamernerd som startet sin egen nettportal, mye lik myspace, og siden har tatt av. Sammen med forretningspartneren Bob, reiser han til Thailand for å signere en lukrativ avtale. Men turen skal vise seg å bli en test på hans moralske plan. Hjemme i New York jobber Ellen som kirurg på et sykehus og hennes hverdag er preget av skader, dødsfall og frustrasjon. Begge er opptatt av arbeidet men makter ikke å ta de rette avgjørelsene i forhold til sine nærmeste.

Mr Fucking Åmål, Mr Lilja 4-ever og Mr Tillsammans, Lukas Moodysson, har med Gael Garcia Bernal (fra Amores Perros) og «Dawsons Creek» Michelle Williams lagt frem en film i Mammut som viser mennesker som har glemt de mest elementære grunnbehov for å bygge relasjoner mellom mennesker. Ellen velger å dyrke sin egen dårlige samvittighet fremfor å bruke til på datteren. Leo på sin side ønsker å være noble, men har vanskelig for å være den han ønsker. Gloria jobber langt i fra barna sine, men ønsker å være hos dem like mye som hun ønsker å gi dem en økonomisk trygghet. Arbeidet i USA gir henne denne tryggheten samtidig som den nærer et savn til barna hun ikke kan gi en klem, være der for og gi den støtten de trenger fra sin mor hver dag.

Moodyssons film er virkelig, den viser mennesker i et realistisk bilde med sine svakheter og sine styrker. Den viser hvordan samfunnets verdier er plassert, ikke i kjernefamilien men i yrkeslivet. I tillegg legger den vekt på å vise oss at vi har et valg, at vi kan velge våre handlinger, at vi kan styre de små valgene som utgjør forskjellen i relasjonene vi bygger oss i mellom. Et eksempel; Ellen kommer hjem fra nattskiftet idet Gloria skal til å følge datteren på skolen. Isteden for å følge henne på skolen ser hun lengtende ut av vinduet etter dem der de rusler av sted. Selvsagt er det tungt å komme hjem fra nattskiftet, men det er igjen de små tingene som utgjør forskjellen i de relasjonene vi bygger. Datteren føler seg mer knyttet til hushjelpen enn sin egen mor, og det er her mye av symbolikken i hverdagen ligger. Vi ser heller ikke våre egne barn så mye mellom jobb og skole eller barnehage. Vi rekker ikke å pleie våre egne forhold i en travel hverdag og andre valg kan se fristende ut.

Mammut er kanskje ikke en film for underholdningen sin del, men er til for ettertanken. Den viser det nakne mennesket, med sin fullkommenhet og alle sine feil, preget av samfunnet vi lever i og verdiene vi skaper, forskjellene mellom kulturer og klasser. Vi har et valg som menneske og det er å bygge på de verdiene som fremmer godhet, trygghet, respekt, likeverd og en bedre fremtid for oss alle. Selv om dette kan virke som ren utopi, er det tross alt et fredfullt samfunn der alle har like rettigheter og muligheter vi bør ønske oss. Et samfunn som setter familielivet høy og som sammen jobber for en bedre fremtid for våre barn. Selv om du er økonomisk sterk, behøver ikke det betyr at du gir dem den beste forutsetningen for fremtiden. Noen ganger er det å være til stedet det viktigste. Takk, Lukas Moodysson, for denne filmen og takk for opplevelsen.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse