Annonse

Filminfo og video

Anywhere but Home

Anywhere But Home

Karakter

3 
Brad og Kate er ikke som folk flest. De er liker ikke alt det tullet ved juletider, og syntes det er mye bedre å reise langt langt bort i stedet for å kose seg hjemme med familien. Årets tur er planlagt lagt til Fiji, men da flyet blir kansellert grunnet dårlig vær, finner de seg plutselig i den uvanlige posisjonen at de må besøke sin familie. Og det er ikke snakk om bare et besøk, da begges foreldre er skilte og bor hver for seg. Dette blir en juleopplevelse de sent vil komme til å glemme, både på godt og vondt.

Konseptet i denne filmen er forsåvdt ganske morsom, og regissør Seth Gordon har klart å utnytte mesteparten av manuset til det gode. Vi opplever fire veldig forskjellige personer, alle gale, men koselige på sine måter. Det hele begynner hos Brads far, spilt av Robert Duvall, før vi tar turen til Kates mor, spilt av Mary Steenburgen. Deretter venter Brads mor (Sissy Spacek) før det hele avsluttes hos Kates far (Jon Voight). Bare det at Gordon har klart å få med seg fire Oscar-vinnende skuespillere til å portrettere foreldrene er en bragd i seg selv.

Og som det usannsynlige paret møter vi den store bamsen Vince Vaughn og den lille spede Reese Witherspoon. Bare det å se disse i sammen trekker på smilebåndet, for de er så forskjellige at man bare sitter og venter på at noe skal skje. Og man blir selvfølgelig ikke skuffet. Etter hvert som besøkene eskaleder til de vanvittigste stunt lærer disse to hverandre bedre å kjenne enn hva de noensinne hadde trodd.

Humoren i filmen er til tiders ganske lik "bæsj og tiss"-humor i spedd litt slapstick, disse klarer jeg ikke å se på som morsomme, men filmen har også en del andre morsomme øyeblikk hvor smilebåndet blir benyttet. Heller ikke Vinces vanlige varemerke, de raske, kjappe (og oftest veldig mange) replikkene er for fremtredende her, noe jeg vil tro Vaughn-fansen blir litt skuffet over. Men han klarer allikevel å gjøre en god rolle. Witherspoon på sin side er så altfor seriøs for denne filmen, og jeg savner litt av hennes løssluppenhet (hvis det er et ord??) som hun gir oss i f.eks. Lovlig Blond.

Bilde
Filmen leveres med 1080p og 1.85:1 ratio. Filmskaperne har vært flinke til å bruke farger i filmen, og dette kommer godt frem under visningen. Med et så sylskarpt bilde du får med blu-ray viser den alle detaljer. Sortfargene ligger godt og man merker ikke noe uskarphet eller prikker.

Lyd
Dette er en film hvor snakkingen utgjør mesteparten av filmen, så det meste skjer i senterhøyttaleren. Det er bare noen få unntak hvor alle kanaler blir brukt, så sånt sett er du ikke avhengig av å benytte deg av Dolby TrueHD som følger med på disken. Men snakkingen er klar og tydelig, også når det er mye dialog samtidig.

Ekstramateriale
Four Christmases: Holiday Moments - det glemte jeg kanskje å si i innledningen av anmeldelsen. Filmen har egentlig det opprinnelige navnet Four Christmases, siden de jo er og feirer fire forskjellige steder. Hvor den særnorske tittelen Anywhere But Home kommer fra er vanskelig å vite. I denne delen får vi et lite innblikk fra hver av skuespillerne hvor de forklarer scener fra filmen.

HBO First Look: Four Christmases - disse dokumentarene fra HBO har jeg etter hvert lært meg at er egentlig ingen dokumentar om ting fra bak filmen. I stedet er det egentlig bare en forlenget trailerversjon, hvor skuespillerne så vidt snakker om hva som skjer i filmen. Litt kjedelig å se på når man allerede har sett filmen, og burde nesten sees i forkant.

Seven Layer Holiday Meals in a Flash - her møter vi skuespiller Katy Mixon i karakter som Susan, som hun spiller i denne filmen. Hva som er vitsen med denne videoen er det vanskelig å vite, men noen har tydeligvis syntes det har vært morsomt  å lage en liten ekstrafilm hvor Susan lager en slags rett på et tv-kjøkken.

Gag Reel - kanskje den morsomste delen av ekstramaterialet, hvor det meste går mot Vince Vaughn og hvor seriøs han sjelden klarer å holde seg.

Slettede scener  - til slutt kommer de slettede scenene. Etter å ha sett disse skjønner man godt hvorfor filmskaperne har valgt å slette de.

Konklusjon
Anywhere But Home er ingen typisk julefilm, den er mer en vanlig historie satt i juletiden. De kunne ha kommet like greitt unna med å sette denne i påsken, sommerferien, morsdag, farsdag, Halloween eller noe som helst. Underholdningen er helt grei, men ikke noe mer enn det. Vince Vaughn var med i en julefilm i fjor som var hakket bedre, så velg heller den hvis du kan.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse