Annonse

Filminfo og video

The Fringe - sesong 1

I de første episodene er karakteren til Torv, til tross for at hun er hovedpersonen, ganske underutviklet og kjedelig. Det virker mer som hun er der for å få historien framover der Walter og Peter ikke kan gjøre det selv. Hun blir heldigvis jobbet gradvis mer inn i serien, spesielt fra rundt midten av sesongen og videre.

Walter Bishop er en gammel forsker som har tilbrakt de siste sytten årene på et asyl, etter en ulykke i laboratoriet, hvor en student mistet livet. Til tross for at asylet har gjort ham til en slapp Jack Nicholson, og i tillegg har utviklet Alzheimers virker det likevel som han husker alt han trenger for å foreta eksperimentene sine. Det ser mer ut som en måte å sette litt tilfeldig humor inn i serien, som at han aldri kan huske assistenten Astrids navn, eller at han plutselig kommer på forskjellige matretter han ikke har smakt på lenge.

Peter Bishops rolle i serien er å oversette alt Walter sier som ikke kan bli forstått av vanlige mennesker, ettersom årene på asyl har gjort ham smågal og distre. Han er veldig dømmende ovenfor faren sin, etter en vanskelig oppvekst, og de fleste svarene hans er sarkastiske.

En annen karakter verdt å nevne er The Observer. Han har ingen rolle i serien, han sier ingenting, han observerer. I nesten hver eneste episode kan man se ham et sted i bakgrunnen, men som oftest er han så godt kamuflert at man må følge ekstremt godt med, for det finnes statister med mer skjermtid enn ham. Han går for eksempel av en heis rett før den faller i bakken, han går ut fra en kafé rett før en persons hode eksploderer, eller i speilbildet til et tog. Han skal også ha dukket opp i noen andre programmer fra Fox.

Selv om mysteriene er på grensen til det paranormale prøver de i hver episode å gi en vitenskapelig forklaring på hva som har skjedd, og det viser seg som oftest at alt som skjer er en teori Walter har kommet fram til som noen har jobbet videre på. Dette er greit noen ganger, men man begynner til slutt å lure litt på hvor mange vitenskapelige gjennombrudd én person kan ha, og i tillegg huske dem helt klart etter sytten år på asyl og med Alzheimers. Han har muligheten til å koble to menneskers bevisstheter sammen, han har en maskin som kan lese tankene til en person som fanger opp telepatiske beskjeder og han har til og med prøvd å kombinere forskjellige dyr ved hjelp av genmanipulering. Alt arbeidet gjort med å forsøke å forklare dette på er imponerende, men selv MacGyver var mer troverdig enn dette.

Om jeg skal beskrive Fringe med ett ord ville jeg valgt ”forvirrende”, for det er en god del ting som skjer som ikke burde vært mulig å forklare, og i noen få episoder har de bare gitt opp, og avgir en forklaring som ikke gir noe svar i det hele tatt.

Fringe gir en haug med spørsmål, og alt for få svar. Jeg håpte på å få noen skikkelige svar i løpet av de siste episodene, men de viste seg å ikke gjøre annet enn å bygge opp til den neste sesongen. Kanskje vi kan få noen flere svar da.

Jeg klager mye på mangelen på logikk, men det er likevel en veldig god serie. Den har imponerende effekter for seriestandarder, utviklende karakterer, og ganske mange spennende episoder. Man bør kanskje ikke tenke så mye over hvor mye de burde satt spørsmålstegn på, og heller bare nyte all oppfinnsomheten, på samme måte som The Twilight Zone.

Med tanke på prisen kommer jeg nok ikke til å kjøpe den neste sesongen på DVD, men jeg kommer definitivt til å følge den om de bestemmer seg for å sende den på TV.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse