Annonse

Filminfo og video

Rome - Komplett Boks

Rome

Karakter

5 
Jeg har sagt det før, og jeg kan gjerne si det igjen. HBO har virkelig peiling på å produsere tv-serier. Jeg har forelsket meg i Entourage (les anmeldelse av sesong fire), True Blood, In Treatment (les anmeldelse av sesong 1), Little Britain USA (selv om denne kanskje ikke er en HBO-serie sånt sett - les anmeldelsen) og for ikke å glemme den fantastiske miniserien Band of Brothers (les anmeldelse). Nå har jeg også hatt den store gleden av å se deres forsøk på å skildre livet i Roma under Julius Cæsar.

Serien er delt opp i to sesonger og ble produsert i 2005. Serien har vært å få tak i en stund på DVD for hver enkelt sesong, men nå har Warner Bros. kommet med en samleboks for begge sesongene. Det er denne boksen som ligger til grunnlag for denne anmeldelsen.

Første sesong av Rome tar for seg perioden 52 f.Kr. til Cæsars mord i 44 f.Kr. Hvorav andre sesong tar for seg perioden etter Cæsar ble drept, og hvordan forskjellige borgerkrig herjet det tidligere så mektige Roma.

Men alt du ser på skjermen stemmer ikke overens med den faktiske historien. Serieskaperne har laget til to fiksjonelle karakterer ved navn Lucius Vorenus og Titus Pullo. Disse er innblandet i de fleste store milepæler i den romerske historien, som f.eks. Cæsars borgerkrig, hans dødsfall, Mark Antonys affære med Kleopatra og Augustus ferd til å bli Romas første keiser (tidligere har de vært diktatorer eller lignende tyranniske titler).

[bilde]2009/51/5825[/bilde]

Det fine med HBO-seriene er at de ikke er avhengig av å følge den typiske amerikanske sensuren. Dette gjør at du i deres serier ikke blir spart for noen detaljer i skildringen, enten det gjelder kriging, slossing og blodige scener, samt de mange sexscenene som filmer innehar. For etter å ha sett denne versjonen av den romerske storalderen kan man fort dra beslutningen at de gamle romerne hadde en stor forkjærlighet for penger, makt, styrke og sex. Og sistnevnte er ikke i den diskre og intime versjonen vi i dag er kjent med, men i full bravur foran tjenestefolk og hvem ellers som befant seg i området når ting skjedde.

Skuespillerne i serien er for det meste ganske ukjente ansikter, og dette hjelper veldig sterkt syntes jeg. Er det et veldig kjent navn med har denne en tendens til å stjele veldig mye av oppmerksomheten, uansett hvor mye spilletid han eller hun har. Den mest kjente er kanskje Kevin McKidd som etter Rome fikk rolle i den amerikanske såpeserien Grey's Anatomy, men også James Purefoy i rollen som Mark Antony og Ciarán Hinds som Julius Cæsar er navn vi er kjent med. Det som er ulikt er at det amerikanske selskapet HBO faktisk har benyttet seg av nesten bare britiske skuespillere i denne filmen.

Og selv om serien ikke er historisk helt riktig, merket jeg at interessen ved å finne ut mer om denne tiden ble større etter å ha sett på serien. Og jeg fant meg selv i å søke opp mange av karakterene i filmen på wikipedia for å lese om deres rolle i det romerske samfunnet. Serien er forholdsvis historisk riktig ser man bort i fra de to rollene Lucius Vorenus og Titus Pullo.

Med på serien følger det en del kommentatorspor hvor forskjellige involverte personer i serien forteller om det de husker fra innspillingen. Her kommer ofte mye morsom informasjon frem, som man kanskje ikke hadde fått med seg ellers, og noen er litt mer seriøse, mens andre igjen er kanskje litt useriøse til tider. Det som også er veldig interessant er det de kaller for "Road to Rome", hvor det nå og da popper opp en liten boks med en del informasjon. For den som er interessert i historie er disse veldig fine å ha, og gir små detaljerte forklaringer til ting du kanskje ikke ville ha plukket opp hvis du ikke hadde satt på denne.

Rome er en serie du utvilsomt ikke kan gå glipp av. Om interessen for historie skulle være tilstede er dette en fin måte og få et innblikk i hvordan livet var på den tiden.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse