Annonse
I år som ifjor fikk vi som vanlig Oscar favoritter på løpende bånd til å starte året med. Filmer som "Doubt", Den fantastiske historien om Benjamin Button", "Revolutionary Road", "The Wrestler, "Milk" og "Slumdog Millionaire", kom alle i starten av 2009, og satte en høy standard for resten av året. Norge kom også med noen av sine beste filmer allerede i starten av året, nemlig "Nord", "Jernanger" og "Sammen".


Årets største kinosuksess  (ja, faktisk tidenes nordiske kinosuksess) ble utvilsomt filmatiseringen av Stieg Larssons bestselgerserie Millenium trilogien.Da  "Menn som hater kvinner"  nådde kinolerretet i 2009, gikk folk mann av huse for å se om dette var som det de hadde lest. Oppfølgerne skulle komme på tv, men med et enormt antall solgte billetter ble det til at ”Jenta som lekte med ilden” kom på kino til høsten, og siste del ” Luftslottet som sprengtes” avsluttet det hele vinteren 2009.      


Og når vi først snakker om filmatiserte boksuksesser, så kommer vi ikke utenom filmatiseringen av ”Engler og demoner” etter Dan Browns forgjenger til ”Da Vinci koden”. En bedre bok ifølge undertegnede, men ikke like stor suksess som braksuksessen med ”Da Vinci koden”.


Noe som virkelig har tatt av i 2009 er definitivt 3D film. Alle ville prøve seg innenfor den ekstra dimensjonen, og vi fikk ”Coraline”, ”Monsters vs. Aliens”, ”Se Opp!” og ”A christmas carol” til familie og barn spesielt, mens ungdom og voksne fikk blod, hakker, og det som verre var, slengt mot seg i ”My bloody valentine” og ”The Final Destination”

Oppfølgere hører ethvert filmår til, og 2009 er intet unntak.  Transformers 2, Istid 3 og Harry Potter 6, sikre publikumsmagneter alle sammen, skuffet ikke i år heller.


Lars Von Trier sjokkerte alle med ”Antichrist” . Dagbladet besvimte, men skrøt av den. VG totalslaktet den, og regissøren selv ville ikke høre snakk om kritikk mot mesterverket hans.

Sam Raimi begeistret kritikere med hans ”Drag me to hell”. En berg og dalbanetur av en grøsser, og Raimi godt tilbake der han begynte karrieren sin på 80-tallet, med skremmende, men underholdende grøssere.


Her hjemmefra kom det også filmer.  Etter kjempesuksessen med ”Max Manus”, var det nesten å forvente at noen ville prøve å ”hoppe etter Wirkola”. ”Svik” ville prøve, men krasjlandet etter slakt i norske aviser, og ble tatt av plakaten etter bare få uker. ”Skjult” fikk greie kritikker, men publikum uteble. Men norsk film hadde da sine juveler i 2009 også. Tidligere nevnte ”Nord” og ”Jernanger”  er blant de beste. Under filmfestivalen i Haugesund i august, var Norge også godt synlig på lerretet.  ”Upperdog” åpnet, ”Rottenetter” avsluttet, og ”Knerten” satte igang barnefilmfesten.


Quentin Tarantino gjorde det han gjør best, og leverte det jeg mener er årets film, ”Inglourious Basterds”, en politisk ukorrekt, actionfylt og morsom film fra 2. Verdenskrig med STORE kunstneriske friheter fra Tarantinos side.

I september kom endelig den etterlengtede ”District 9” på kino. Filmen fikk strålende kritikker i alle landets aviser, og kommer nok til å vise igjen på veldig mange best of lister.


En liten film lagd med et budsjett på ca hundre tusen  norske kroner, skremte vettet av både publikum og kritikere da den ankom Norge. Rett fra USA med røverhistorier om en skremt Spielberg som mente filmen selv var hjemsøkt. Remake kom ikke på tale. Originalversjonen av Oren Peli’s ”Paranormal Activity” var nok til å skremme vannet av alle, nesten fri for blod, gørr og spesialeffekter. For første gang i USA måtte ”Saw” serien se seg slått når det gjaldt halloween helgens inntjening.


Nå, helt på tampen av året, kommer endelig James Cameron’s ”Avatar”.  En svært etterlengtet, enormt påkostet og banebrytende episk opplevelse av mannen bak ”Titanic”. Gode kritikker hagler allerede, og det ser ut som at den som venter på noe godt...ja, dere vet.

Så da vil jeg bare benytte anledningen til å ønske alle en riktig god jul og et spennende nytt filmår!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse