Annonse

Filminfo og video

Avatar

Én negativ ting skal sies om Avatar, og det er at historien ikke er noe original. Kort sagt er dette Dances with Wolves med en futuristisk tvist, men selv om jeg ikke har sett den, kjenner jeg historien, og selv uten den kan jeg fortsatt sammenligne den med The Last Samurai, Ferngully eller Pocahontas, som også bruker den eksakt samme historien. Det kan også trekkes tråder til Matrix og Jurassic Park.

Det som skiller Avatar fra de andre filmene er at den tar sted på en annen planet, som etter min mening er det beste de kunne gjort. Siden Dances with Wolves har menneskeheten blitt mye mer tolerante overfor hverandre. Det er mye vanskeligere å forstå hvorfor amerikanerne ikke ser på indianere eller japanere som mennesker, når vi lærer fra barndommen av at "alle er forskjellig, men det er utenpå". Når det dreier seg om en utenomjordisk rase blir det vanskeligere for oss å se likheten i dem. Avatar har prøvd å få publikum til å sette seg inn i Na'vienes situasjon så godt som mulig, og jeg ser på det som negativt. Jeg føler de heller burde prøvd å identifisere dem som forskjellige, i det minste for en anelse lengre, for å la publikum ta seg selv i å ha sett på dem som annerledes fra seg selv. Jeg følte ikke at de gav noen mulighet til det.

Jeg har med meg en gjesteanmelder i dag. Vil du si noen ord, Buddha?
"He who experiences the unity of life sees his own Self in all beings, and all beings in his own Self, and looks on everything with an impartial eye. Your work is to discover your world and then with all your heart give yourself to it."

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv. Dette er hva Avatar prøver å forklare. Jake Sully (Sam Worthington) overtar oppdraget til sin døde bror, og arver hans Avatar (likheten mellom Sully og brorens avatar blir forklart ved at de lignet hverandre). En Avatar er en kropp formet etter de innfødte på planeten, Na'vi-folket, som blir styrt fra et laboratorium, på samme måte som i Surrogates, med unntak av at de ikke får en ny sjanse om de dør. Hver gang ens Avatar sovner eller mister bevisstheten på noen annen måte returnerer man til sin egen kropp.

Etter å ha blitt angrepet av et av de kjøttetende dyrene på planeten blir Sully skilt fra gruppen sin. Etter å ha blitt reddet av en kvinnelig Na'vi kalt Neytiri (Zoe Saldana), blir han tatt med til Livets Tre, deres hjemsted, hvor han blir opplært i Na'vienes levemåte og kultur.

I tradisjon fra filmene historien er tatt fra finnes det to karakterer som virker ganske klisjéaktige om man har sett dem før. Den første er hovedpersonens rival innenfor stammen, den ene som ikke godtar ham. Om man kjenner karaktertypen vet man hva som vil skje med ham.

"There has to be evil so that good can prove its purity above it."

Du har rett igjen, Buddha. Den andre er den onde karakteren som ikke bryr seg om hva som skjer med folket, så lenge han når sitt eget mål, som i dette tilfellet er å utvinne den verdifulle mineralkilden som tilfeldigvis befinner seg rett under Na'vienes bosted. De har virkelig gjort en god jobb med denne karakteren. Colonel Miles Quaritch (Stephen Lang) var uten tvil den karakteren jeg likte best i hele filmen, og det sier litt når Sigourney Weaver spiller så godt som hun gjorde (Weaver grunnen til at jeg så Avatar på kino). Denne fyren er så latterlig overdrevet macho at ikke engang The Nutty Professor overgår ham i testosteronnivå. Selv om det som oftest ikke var ment slik, lo jeg i hver eneste av scenene hans.

OBS: Spoiler! Klikk her for å vise tekst.


Sigourney Weaver er også fantastisk i denne filmen, og jeg ble positivt overrasket over å se at hun hadde en mye større rolle enn det traileren antydet. Hun har til og med sin egen avatar.

Avatar var egentlig planlagt til utgivelse i 1999, men James Cameron valgte å vente et tiår før spesialeffektene nådde hans egne visjoner. Dette var kanskje det beste han kunne gjort, for selv om historien er uoriginal gjør effektene mer enn opp for det. Min favorittscene av filmen er når livstreet faller, som er en bedre katastrofescene enn jeg noensinne har sett fra noe Roland Emmerich har laget (then again, jeg har enda ikke sett 2012).

Cameron har allerede slått fast at om Avatar blir en suksess, vil han også lage to oppfølgere, men så mye penger som er blitt brukt på den er det ikke engang et spørsmål om den vil bli en suksess. Filmens budsjett matcher ofte seertallene, så når budsjettet ligger på 237 millioner, kan jeg lett se resultatet. Spørsmålet er om en oppfølger er et lurt trekk. Sigourney Weaver og Stephen Lang kommer definitivt ikke tilbake, som irriterer meg, siden det var de beste karakterene.
Uansett hvilken film man sammenligner Avatar med, vil jeg i alle tilfeller si Avatar er det bedre alternativet. Selv om historien ikke er ny, er dette likevel den beste måten den noensinne har blitt fortalt.

Jeg likte den.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse