Annonse

Filminfo og video

Vin i Vrangstrupen

”Vin i vrangstrupen” heter Bottle Shock på originalspråket, og dette er betegnelsen på noe som kan skje med vin under transport. Fra Wikipedia, fritt oversatt:

Flaskesjokk eller flaskesyke er en midlertidig tilstand hos vin. Det forekommer ofte rett etter tapping på flaske eller når viner (vanligvis veldig eksklusive) blir tilført en ekstra dose svovel, og blir utsatt for transport eller flytting. Etter noen uker,  får vinen vanligvis tilbake sin opprinnelige farge.

”Vin i vrangstrupen” tar oss med tilbake til 1976 og Californias verdensberømte vindistrikt Napa Valley. Jim Barrett og sønnen Bo, i vineriet Chateau Montelena sliter med å holde produksjonen igang, og har lånt det han kan i banken mens han prøver å skape den perfekte Chardonnay.

Samtidig i Paris, finner vinbutikkeieren Steven Spurrier ut at han vil finne gode viner fra andre steder i verden, og holde en blindtest der han en gang for alle kan slå fast at de franske viner er de beste i verden.

Han reiser til Napa Valley for å ta med seg et eksemplar av Chateau Montelenas Chardonnay 1973, men Jim Barrett vil ikke ha noe med denne konkurransen å gjøre, da han tror dette kun er for å latterliggjøre ikke-fransk vin, noe det vel egentlig er. Men Bo klarer å snike noen flasker med Spurrier tilbake til Paris, slik at Chateau Montelena får sin sjanse i vinsmakingen. I mellomtiden har vinen blitt brun, altså det ovennevnte ”Bottle Shock”, noe Jim Barrett ikke har opplevd før, så han planlegger å kjøre hele årets produksjon på søppelfyllinga. Vinen reddes ved hjelp av en lokal bartender, og den får tilbake sin originale farge.

Bo blir sendt til Paris for å representere Chateau Montelena i vinsmakingen, og til Spurriers store fortvilelse, vinner California vinen over alle andre viner, inkludert de franske, noe som fikk veldig stor oppmerksomhet blant vinkjennere verden over.

Filmen er basert på en sann historie. Steven Spurrier har senere sagt at filmen har tatt seg store kunstneriske friheter, og at det finnes nesten ikke et sant ord i manuskriptet. Jim Barrett var 81 år gammel da filmen kom ut, og lager fortsatt vin. Men det er nå Bo som driver Chateau Montelena.

I 2006, 30 år etter den første vinsmakingen, holdt Steven Spurrier en ny konkurranse, men California vinen vant denne gangen også.

”Vin i vrangstrupen” er en herlig film. Du blir i godt humør av den, og den kan trygt anbefales nå når vinteren virkelig er over oss. Og i likhet med den andre ”vinfilmen” Sideways, er dette en film om kjærlighet til vin. Du kan likegodt ha en vinflaske klar til kvelden du skal se denne, for du vil garantert få lyst på den!

BILDE
Som forventet, og som jeg håpet på, er bildene klare og fine. Dette er en film som virkelig er en hyllest til Napa Valley, og det vakre landskapet og alle vingårdene kommer flott fram på denne blu ray utgivelsen.

LYD
Ingen typisk lydfilm dette, men ingen problemer med å få med seg alt. Bakhøyttalerne fylles nesten konstant med den gode musikken som soundtracket er stappet fullt av.

EKSTRA
En trailer for filmen og såkalte talent files, 4 sider med filmografien til unge og sikkert lovende skuespillere. Ingen av dem spiller i ”Vin i vrangstrupen”, så jeg skjønte ikke helt denne.. Hvertfall, elendig på ekstramateriale. På en blu ray er ikke EN trailer og litt tekst ekstramateriale.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse