Annonse

Filminfo og video

FightClub

Fight Club

Karakter

6 

Handlingen i Fight Club foregår i en ukjent, stilisert by. Filmens navnløse forteller (Edward Norton) introduseres med en pistol i munnen før han begynner å berette om søvnproblemene som har ridd ham de siste seks månedene: I følge legen finnes det ingen medisinsk kur for disse problemene, og han rådes til å delta i en samtalegruppe for menn med testikkelkreft for å sette sin egen smerte i perspektiv.

Etter kort tid er Nortons rollefigur fullstendig hektet på flere forskjellige støttegrupper for folk med livstruende sykdommer for å sove. Her kan han gråte og å finne forløsning fra et plaget følelsesliv. Ikke før en annen "turist", Marla Singer (Helena Bonham Carter), dukker opp, begynner han å føle ubehaget av sin uærlighet. I følge Marla er støttegruppene "billigere enn å gå på kino og det er gratis kaffe".

På denne tide møter fortelleren også den enigmatisk Tyler Durden (Brad Pitt) som lever av å selge såpe. Som en bigeskjeft jobber han som filmmaskinist og kelner. Tyler får kick av å klippe inn pornosekvenser midt i familiefilmene og å sabotere folks restaurantbesøk. Etter en mystisk eksplosjon som sprenger leiligheten til fortelleren i fillebiter, flytter han inn hos Tyler.

Dette blir begynnelsen på Fight Club, en hemmelig sammenslutning av unge menn som hver lørdag samles for å sloss. Med smerte som våpen for å bekjempe samtidens håpløshet og følelsesmessige vakum, leder den karismatiske Tyler et følge som stadig vokser. Underavdelinger av Fight Club opprettes over hele landet, og når Tyler begynner å fordele oppgaver, berøres også omverdenen av hensynsløs vold, vandalisme og terror.

Temaet i Fight Club ser ut til å være brennhett i en tid da media og myndigheter er stadig mer opptatt av å befeste Hollywoods ansvar for å påvirke unge mennesker til å selv utøve vold slik som i skolemassakeren i Littleton, Colorado. Samtidig er denne provoserende filmen mer enn en film med vold. Det er også en undersøkelse av voldens natur. Etter Alien3, The Game og Seven går regissør David Fincher i denne filmen enda lenger for å undersøke livets mørke sider.

Bilde
Fight Club er en meget mørk film, ikke bare historiemessig sett, men også måten den har blitt visualisert på. Ved tidligere dvd-utgivelser har filmen kanskje vært litt for mørk for sitt eget beste, og man har ikke kunne få den "nytelsen" av filmen man vil ha, før nå. Filmen kommer her med 1080p og en ratio på 2:40.1 og en helt ny verden åpner seg nesten. Det meste på filmen er mye skarpere og man får flere detaljerte beskrivelser av scenen enn man tidligere har kunnet oppleve. Noen scener kan kanskje bli for detaljerte for noen, som da hovedpersonen lar sitt sinne gå ut over Angel Face.

Kvaliteten på bildet avhenger veldig av hvordan man i et slikt tilfelle klarer å gjengi svarttoner, da det er en del av disse i hele filmen. Og disse blir gjengitt under store deler av filmen uten noen problemer. Et par scener sliter litt, men ikke nok til at man lar dette gå utover helheten i filmen.

Lyd
Lyddesignet i Fight Club kommer virkelig godt frem i en utgivelse som dette. Med Dolbys True HD 5.1 vil alle dine fem kanaler få kjørt seg i de fleste scener. Til og med i de såkalte rolige scenene, som da hovedpersonen er på en av sine gruppemøter kommer det en eller annen lyd fra et sted hele tiden, om det så skal være en person som snufser, noen som leker rett utenfor døra eller en bil som kjører forbi. Ikke vanskelig å skjønne hvordan denne filmen kunne bli nominert for Oscar for sitt lyddesign.

Tidligere utgivelser av filmen har selvfølgelig ikke vært dårlige, men det er ikke før med den fantastiske kraften som True HD gir at du virkelig kan sitte og være med i filmen på en helt annen måte enn tidligere.

Ekstramateriale
Denne blu-ray-utgivelsen er stappet med ekstramateriale, men kanskje ikke den vanlige materialen du kanskje er vant med fra andre filmer. Mange av disse kom på 2-disc-dvd-utgivelsen som kom for noen år siden, med litt ekstra.

Kommentarspor - denne filmen har med ikke mindre enn fire forskjellige kommentatorspor. På en er det regissør David Fincher alene som gir et fantastisk innblikk i hvordan filmen ble til. På andre kommentarspor får Fincher følge av de tre hovedskuespillerne Edward Norton, Brad Pitt og Helena Bonham-Carter. På tredje spor er det bokens forfatter Chuck Palahniuk og manusforfatter Jim Uhls som gir sin versjon av hvordan det hele blir til, og man får en del bakgrunnshistorier man ellers ikke hadde hørt. På siste spor får vi høre blant annet fotograf Jeff Cronenweth, kostymedesigner Michael Kaplan og et par av folkene bak de visuelle effektene.

Insomniac Mode: I am Jack's Search Index - man kan se på denne nyheten innen ekstramateriale både som en genial løsning eller som en overflødig og unyttig funksjon. Jeg syntes den heller mer mot det første enn det andre. Her finner du mange stikkord som du kan trykke på, og da går du automatisk til et sted i filmen, en kommentarspor eller bak scenen-produksjon som inneholder nettopp det søkeordet.

A Hit in the Ear: Ren Klyce and the Sound Design of Fight Club - den Oscar-nominerte lyddesigneren bak filmen tar deg med på en runde om hvordan det var å sette lyd på en film av dette kaliberet. Er du en teknofreak kan denne glede deg veldig da du selv kan ta over kontrollen på lyddesignet, og endre hvordan du vil at de forskjellige lydene skal påvirke de forskjelle kanalene i ditt surroundanlegg. Du kan også selv få velge hvilke lyder du skal benytte deg av, samt endre på musikken hvis ønskelig.

Flogging Fligh Club - dette er fra en prisutdeling hvor David Fincher, Edward Norton og Brad Pitt mottar en pris fra Mel Gibson på en hest. Prisen fikk de på sitt tiårs-jubileum under Spike TVs 2009 Guys Choice Awards. Vi får være med bak scenen og bevitne de tre guttene "skrive" sin takketale, hvor de først og fremst langer ut mot kritikerne som dømte filmen nord og ned da den først kom ut.

Behind the Scenes Vignette - igjen har de bestemt seg for å gjøre dette på en litt annen måte. Noen få korte klipp hvor man kan velge mellom forskjellige måter å se bak scenen på. Sikkert interessant for de som orker å sette seg inn i det, men for meg ble det litt tungvint, og gjorde dessverre at jeg ikke orket å se gjennom hele.

Deleted and Alternate Scenes  - syv scener som enten er fjernet helt fra filmen eller endret noe i forhold til slik de først tydeligvis var tenkt. Scenene gir ikke så veldig mye innblikk i filmen

Publicity Material - Her ligger alle trailerne og teasere som noen gang har blitt vist før filmen kom på kinoen, det ligger også en avskrift av et intervju med Edward Norton, samt en del bilder.

Art Gallery - bildene her blir levert i 1080p og er et selvgående billedgalleri.

Konklusjon
Fight Club er en film jeg vil si er et krav å ha i en filmsamling. Så spørsmålet man da heller skal stille seg er om det er noe vits i å oppgradere den allerede eksisterende dvd-platen med en blu-ray. Og svaret kan jeg gi deg ganske raskt og konsist: JA!!

Selv om ekstramaterialen på denne filmen er noen lunde lik det du kanskje allerede har fra før, så er klarheten i bilde og lyd verdt prisen av å skaffe seg et nytt eksemplar av denne her. Og skulle du mot formodning ikke ha en kopi av Fight Club i samlingen din, så er det ikke noe å vente på.

Les også Fra Bok til Film 1 - Fight Club

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse