Annonse

Filminfo og video

Exorcisten

William Blatter gikk på det jesuittiske og katolske Georgetown Universitetet. ナret før, i 1949, ble det utført en eksorsisme på en 13 år gammel gutt i nærområdet. Blatter ble klar over hendelsen gjennom de lokale avisene og denne historien inspirerte ham til å begynne på en av horror sjangerens mest interessante og makeløse roman. Boka gir hver karakter en dybde og personlighet som igjen gir den en varme gjennom det iskalde scenarioet. 12 år gamle Ragen blir besatt av demonen Pazuzu (hentet fra Assyrisk/babylonsk mytologi) og går igjennom en forandring ingen lege klarer å finne noen somatisk diagnose på. De henviser til psykologiske løsninger, men i enden blir eksorsisme den eneste løsningen.

Der boka kan bidra med så mye mer enn det filmen kan er på områder som karakterdybde og skildringer. På de to punktene dette virkelig er gjellende er på skalaen av demonens fremtoning og lagene av personligheter som viser seg i demonens spill. I tillegg er også Fader Damien Karras’ sin egen vurderingsprosess en tung del av det som leder inn mot eksorsismen. Han er utdannet som psykolog og ser ikke på tilfellet som noen besetning, men som en suggerende handling som kun kan løses av en suggesjon for å lokke Ragen ut av en innbilt besettelse. Grunnen til at de går for eksorsismen viker litt i forholdet mellom bok og film, uten at dette gjør filmen til en dårligere opplevelse. Snarer tvert i mot.

På det planet filmen, på sin side, tar igjen for tapte elementer er utførelsen av det visuelle ved fremtoningen av Ragens besettelse,både fysisk og psykisk. Men også den myteomspunnede innspilling der rykter om et forbannet filmsett, personskader og ulykker under innspillingen spiller inn på inntrykket vi sitter igjen med av filmens omfang.. Hva som er fakta og myte når det kommer til dette spiller egentlig ikke så stor rolle, for dette er også bare med på å befeste filmens posisjon i filmhistorien. Selv om det nå er 36 år siden filmen ble lansert på kinoer rundt i verden, har den fortsatt evnen til å skremme og imponere. Plakater av Linda Blairs demonsminkede ansikt på mangt et gutterom er et skremmende åsyn du helst ikke ønsker å våkne opp til midt på natten. Selv om den bærer et tydelig preg av å være en film fra syttitallet, så er den en enestående klassiker.

Boka til William Blatter er uten tvil en bok å anbefale, og hvis horror er en favoritt så bør dette være en selvfølge på lista over bøker som skal leses det kommende året. Og har du ikke sett filmen, er det bare å sette igang.

Hvis du derimot har mer interesse av The Exorcist, kan vi anbefale å lese følgende linker og eventuelt bestille et par bøker for mer lesing:

The Exorcist Bestill den her

The Devil came to St. Louis Boka som omhandler den virkelige eksorsismen som Blatter bok er inspirert av. Bestill den her

Movie got it right, Says priest who cast out demons The St. Louis Exorcism Les herFilmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse