Annonse

Filminfo og video

Se Opp

Som barn møtes Carl og Ellie, begge fans av den store eventyreren Charles Muntz, og gjennom sytti år holder de sammen, først som bestevenner og senere som mann og kone. Etter at Ellie dør blir Carl en tilbaketrukket, gretten mann. Noen år senere har alle husene rundt Carls blitt revet, og en storby er under konstruksjon. Da han med et uhell slår en av arbeiderene med stokken sin for å ha ødelagt postkassen hans blir Carl dømt til å tilbringe sine siste dager på et aldershjem. Carl selv har derimot andre planer. På dagen de kommer for å hente ham har han festet tusenvis av heliumfylte ballonger til huset sitt, og flyr avsted med det. Med på reisen kommer den lille guttespeideren Russel, som tilfeldigvis sto på Carls trapp da huset løftet seg fra bakken, da det eneste speidermerket han mangler er for å hjelpe eldre. Sammen drar de til Paradise Falls, et sted i Sør-Amerika hvor Carl og Ellie alltid planla å bo.

Jeg vil ikke si mer av handlingen, men det er viktig å få med at den inneholder en naiv, snakkende hund, en stor fugl og at Charles Muntz vil ha tak i fuglen ved hjelp av sin hær med andre snakkende hunder.

Up har en av de beste åpningene til en film noensinne. Den forteller historien om hvordan Ellie og Carl møttes, hvordan de tilbragte livet sammen og hvordan Ellies død gjorde Carl til en tilbaketrukket mann, alt på ti minutter. Det er en rørende kjærlighetshistorie som blir utspilt nesten helt uten lydeffekter eller dubbing. Alt er overlatt til musikken. Begynnelsen er faktisk så god at resten av filmen blenkner litt i forhold, med enkelte unntak selvfølgelig.

Av alle karakterene i Up er Carl den jeg liker best. Han virker gretten på utsiden, men er egentlig bare skuffet over at han aldri fikk opplevd det store eventyret han og Ellie planla, før han til slutt lærer at det største eventyret i livet er ikke de man planlegger, men livet i seg selv. Jeg elsker hvordan det på subtilt vis er lagt mange små hint på at han er mer enn bare en surmaget gammel mann, som når han snur på den lille trefuglen på toppen av peisen, slik Ellie pleide å gjøre.

Alt i alt er Up en ekstremt god film, og fortjener Oscarnominasjonen den har fått, men jeg er enda usikker på om jeg synes den bør vinne. I forhold til Avatar var den bedre på noen måter. Jeg ble mye mer rørt av denne, og ikke bare fordi det er en original historie, men fordi den også er veldig god. Eventyrdelen var for min del bare litt over middels, men kjærlighetshistorien er en av de beste jeg har sett. Up er uten tvil Pixars beste film så langt, og jeg venter spent på hvor mye de har forbedret seg når The Bear and the Bow kommer i slutten av 2011.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse