Annonse

Filminfo og video

Taking Woodstock

Hvis vi skal si noe enkelt om Woodstock så er det hvordan tilfeldighetene kan spille inn. Elliot Tibers foreldre driver et lite motell i byen Bethel uten for New York. Motellet står på randen av konkurs, men Elliot gjør så godt han kan for at foreldrenes levebrød ikke skal falle sammen. Han er ung og har ambisjoner innen interiørdesign, det er med andre ord alt annet enn en falleferdig familiebedrift han skal bedrive tiden med. Hjertet hans står moren for nær til at han bare kan la dem i stikken og føler et ansvar til å bidra med alt fra penger til arbeidskraft. Når nabobyen Woodstock sier nei til å stå som verter for en musikkfestival ser Elliot muligheten til fortjeneste ved å få festivalen til Bethel isteden. Det han derimot ikke er klar over er omfanget av det han setter istand og hvilken gedigen event dette skal komme til å bli, ikke bare for den lille byen men også for verdenshistorien.

Woodstock 1969 er en makeløs episode i menneskelig samspill og glede. En halv million unge mennesker samlet seg til tre dager med musikk og fred. Vietnamkrigen herjer, Nixon står ved roret og ungdommelig frigjøring er fortsatt på dagsorden, det er i tiden før LSD-kulten rundt Timothy Leary døde ut, før blomsterbarnas fall og samme år Armstrong tok det berømte skrittet på månen. 1969 var med andre ord det perfekte året for en monumental avslutning. Det var ikke bare en avslutning på et tiår men også på en periode. Det som endte med utgangen av sekstitallet var fallet av den filosofien en hel generasjon hadde lullet seg inn i. Selv om utgangspunktet i hippiebevegelsens filosofi bar preg av et fokus på fred, kjærlighet og samfunnsmessig forandring, var det oppdagelsen av det å vokse opp som tilslutt satte en stopper for den utopien sekstitallet pleiet. Når alt kom til alt var det ikke mulig å rive ned de etablerte veggene i samfunnet og bygge opp noe nytt, i alle fall ikke på så kort sikt. Det viktigste hippiebevegelsens dro med seg var lekenheten, evnen til å tenke annerledes og vise evnen til å bryte ut av et samfunn de kjedet vettet av seg i. Hvis du føler at alt rundt deg er feil, er det ikke galt å ønske noe nytt. Problemet til hippiene var det overdrevne bruket av dop i sin helhet. Alle ideene druknet og svant hen i de sterke stoffenes kaos og forakt for egen helse. Hippienes mekka, San Fransisco, var stappet med ungdommer på tung dop og når du skummer tidens avfall glemmer du budskapet siden det du ser er veien til rennesteinen. Ikke alle sto i dette bildet, men hippiene mistet uansett sitt grep om tiden.

Men det er selvsagt ikke å definere sekstitallet vi skal forsøke på i denne artikkelen. Filmen om Elliot Tiber og hans erfaringer med Woodstock Festivalen er en varm film med rom for galskap, et hav av mennesker og festivalens surrealistiske hverdag. Det krever en del forberedelser for å dra igang en slik festival, mens når du er grønn på dette, kan du aldri fullt og helt forberede deg, noe Tiber og resten av arrangørene fikk erfare. Men Ang Lee ser ut til å ha forberedt seg godt til filmen. Dokumentaren Woodstock ligger like under overflaten med gjenskapelse av scener, doble bilder i skjermen og ikke minst en del av persongalleriet. Hvis du i det minste har et lite snev av forhold eller kjærlighet til festivalen vil du uten tvil elske denne filmen. Det er ikke en film om selve festivalen, men om hvordan dette så ut fra den plassen Elliot og familien hans hadde i begivenhetene. Sett den på og kos deg med den, det vil du neppe angre på.Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse