Annonse

Filminfo og video

Braveheart

Braveheart

Karakter

5 
Vi er på slutten av det trettende århundre og Skottland ligger i hendene på brittene og deres konge Edward "Longshank". Noen skotter prøver å gjøre motstand, men blir som oftest slått hardt ned på. Dette merker William Wallace, da hans far og bror blir drept i et slag mot de britiske soldatene. Unge William blir med sin onkel bort fra landsbyen.

Noen år senere kommer Wallace tilbake til landsbyen, og treffer på den vakre Murron. Disse forelsker seg, og i hemmelighet gifter de seg. Men da en britisk sheriff tar livet av Murron, går William til angrep på den britiske leiren. Dette er starten på det skotske opprøret mot det britiske overherredømmet.

Det første man skal vite når man ser en historisk film, er at denne veldig sjelden stemmer overens med slik virkeligheten er. Manusforfatter og/eller regissør tenker alltid på underholdningen av filmen, og tar seg sine friheter når det gjelder hvordan de ønsker at filmen skal fremstå. Dette er ingen unntak for Braveheart.

Men så er det ikke for å få en time i historieundervisning man setter denne disken inn i spilleren heller, det er for å oppleve en cinematisk fantastisk film, med gode skuespillere og en god historie.

Mel Gibson var ikke sikker på om han hadde lyst til å være med i Braveheart, og takket faktisk nei i begynnelsen. Men han ombestemte seg heldigvis etter hvert, og tok på både rollen som regissør og i hovedrollen. Og etter min mening gjør Gibson en god jobb både bak og foran kameraet, mye takket være en samling av meget gode skuespillere.

Bilde
Braveheart er nå 15 år gammel, og ble produsert i en tid da ingen drømte om høyoppløselige bilder, faktisk på en tid da VHS fremdeles var veldig populært. Men allikevel har de klart å få frem et bilde som er nesten like klart som nyere filmer. De vakre visuelle omgivelsene vi blir servert av Skottland kommer uten noe særlig uskarpheter. Noen av de mørke scenene har litt problemer med korning, men i det hele tenker man ikke over dette.

Ekstramateriale
Tales of William Wallace - her blir vi servert en liten dokumentar om myten William Wallace. Det er ikke mye som er skrevet ned om denne sagnomsuste helten, så det er vanskelig å vite hva som er sannhet og hva som er oppdiktet.

A Writer's Journey - manusforfatter Randall Wallace forteller om hvorfor han ønsket å skrive denne historien. Han forklarer dette med bakgrunn i sin skotske arv. Han forklarer også at han er fullstendig klar over alle de historiske feilene i filmen, men ønsket å fortelle en historie om en skotsk helt. En meget fin dokumentar som gir et innblikk i filmen man ellers sjelden får.

Braveheart' Timelines  - denne dukker opp samtidig som filmen spilles av, og gir korte fakta om hendelser som er knyttet til det som skjer på filmen. Både om William Wallace, men også generelt om Skottland, England og deres uoverenkommelser.

Battlefields of the Scottish Rebellion - et interaktivt kart som prøver å gjenfortelle krigen mellom Skottland og England, hvor en historiker forteller litt om bl.a. slagene ved Falkirk, Sterling Bridge og ved Bannockburn

Braveheart: A Look Back - en dokumentar som er delt opp i tre deler, hvor man får et fint innblikk i hvordan filmen ble til. Med intervjuer av bl.a. Mel Gibson både fra 1995 og fra de siste år hvor han ser tilbake på hvilken impakt filmen hadde. Vi bivåner innspillinger av scener, men også hvor mye jobb Gibson la inn i klippingen av filmen, for at denne skulle få den riktige følelsen. En meget fin dokumentar å få med seg.

Konklusjon
Braveheart er en utrolig god film, laget av en utrolig engasjert Mel Gibson. Ingen scener føles overflødig, og vi kommer så tett inn på karakterene at man ikke kan noe annet enn å føle deres sympati.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse