Annonse

Filminfo og video

Den Siste Tempelridder

Den Siste Tempelridder

Karakter

3 
Det er alltid vanskelig å lage gode filmatiseringer av bøker. Leseren har som oftest satt seg selv et inntrykk av hvordan universet skal se ut og hvordan rollefigurene ser ut og oppfører seg. I tillegg er det nær umulig å få med alle detaljene som ofte lettere kan beskrives i en bok. Og det er nettopp her Den Siste Tempelridder har sin største svakhet.

Forfatter Raymond Khoury har skrevet en historie som er i samme sjanger som blant annet Da Vinci-koden, og tar for seg tempelridderne og deres sannheten om Jesus og kristendommen. Filmen starter der boken gjør, nemlig at fire personer utkledd som tempelriddere kommer ridende inn under en storstilt museumgalla hvor det er stilt ut flere skatter fra Vatikanet. Tyvene stjeler med seg en kodemaskin, som tempelridderne i sin tid brukte for å skrive ned hvor de har gjemt de hemmelige dokumentene. Arkeologen Tess Cheykin setter i gang sin egen jakt for å få tak i disse dokumentene, og havner i kamp både mot politiet og kirken.

Jeg husker at da jeg leste boken skjønte jeg at denne var såpass godt beskrevet at her kunne vi etter hvert ha muligheten til en ordentlig filmatisering. Khoury skrev boken såpass løst og ledig at jeg trodde det ville være lett for filmatiseringen å ligge ganske tett opp til boken, men her skulle jeg dessverre ta feil. Manusforfatter Suzette Couture har dessverre tatt alt for mange friheter med manuset, og gjort en del endringer som har vært med på å ødelegge hele filmopplevelsen. For der boken er ganske morsom og interessant, blir filmen til tider ganske dum og banal.

Og dessverre må jeg også innrømme at skuespillerne taper litt av sin realisme på grunn av manuset svakheter. Mira Sorvino forsøker å gjøre rollen som Tess til en tøff og uredd person, men det virker bare ikke. Jeg husker Tess som veldig flink i boken, men Sorvino klarer dessverre ikke å få frem dette på samme måte. Ei heller får hun særlig god støtte av noen av sine medspillere. Og det er ganske imponerende at Omar Sharif får navnet sitt på coveret, med tanke på at han har en liten rolle mot slutten av filmen.

Men alt er ikke forgjeves, for filmen har absolutt sine stunder. Ser man bort i fra noen graverende feil, kan filmen faktisk underholde til tider, og holde deg engasjert gjennom fire timer (filmen er delt opp i to filmer på to timer). Og har man ikke lest boken, tror jeg det er mye enklere å la seg engasjere i filmen også.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse