Annonse
Det er med tungt hjerte vi idag kan fortelle at Pål Bang-Hansen er gått bort. Norges mest profilerte filmanmelder er død.

Siden 1962 rapporterte han årlig fra Filmfestivalen i Cannes, ofte sammen med Arne Hestenes, fra 1968 med base i hans bolig i Tovo ved liguriske Villa Faraldi. Herfra skrev han også reise- og matbøker. Som faren ble han kulturjournalist i Arbeiderbladet 1961-67, men er mest kjent fra NRK der han ble ansatt 1965 og ledet Filmmagasinet 1967-93.

I 1966 giftet han seg og regisserte sin første av seks filmer for EMI Produksjon, Skrift i sne (1966) med farens manus og broren Kjetil Bang-Hansen blant skuespillerne. Komedien Norske byggeklosser solgte bra i 1972. Hans to barn, Simen og Bent var med i Kanarifuglen (1973). Hans siste ble Kronprinsen der Bjørn Sundquist vant Filmkritikerprisen 1980.

Han holdt kontakt med bransjen og sine gamle kollegaer helt til det siste. Under filmfestivalen i Berlin i februar var han på plass, og deltok blant annet på pressekonferansen for den norske filmen «En ganske snill mann», sammen med sin mangeårige venn Per Haddal.

- Han var for det første en ekstremt kunnskapsrik og dyktig filmmann, både som kritiker og journalist. Dessuten evnet han på vegne av NRK å balansere mellom det smale og det veldig brede, sier filmjournalist Borghild Maaland i VG.

VG.no har opprettet en kondolanseprotokoll, klikk her for å skrive i den.

(Kilde: VG.no, Wikipedia og NRK.no)
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse