Annonse

Filminfo og video

Outlander

På 700 tallet var Norge et meget vakkert land hvor naturen var enda mer imponerende enn hva den er i dag og til tross for at landets vikinger brukte sverdet til å få kontroll over selv den minste jordflekken var vi en sivilisasjon i sterk utvikling. Når et romskip kræsjlander og med fører seg et menneske og et monster fra en annen planet får imidlertid de hardbarka vikingene noe nytt å bryne sine sverd på . For den overlevende og monsteret dreier det seg imidlertid om noe langt viktigere; begge opplevde de å få sitt kjæreste utryddet av hverandre, nå står det om kontroll over jorden og hvorvidt menneskene skal fortsette å utvikle seg eller om de skal gå en fremtid som mat i møte.

Outlander har blitt slaktet opp, ned og i mente. Kritiske røster har hevdet at den er platt, kjedelig, intetsigende, trå og det som verre er. Det er med en aldri så liten fryd jeg kan melde at de alle tok grådig feil. Med Outlander tar regissør Howard McCain oss med tilbake noen hundre år i tid og plasserer oss midt i råskapens tidsperiode hvor ekte mannfolk levde og døde ved sverdet, hvor damene skulle ordne hjemme og spre beina, og ingenting var viktigere enn kontroll over landeområder. Disse rammene ble også med stort hell brukt under The 13th Warrior, men hvor den holdt seg litt på matta tar Outlander det hele mange steg lenger og blander vår historiske arv med en solid dose monster-sci-fi.

Ved hjelp av en god dialog fremført av skuespillere med innlevelse skrider historien fremover i et høyt tempo mens McCain serverer oss underholdene monsteraction og god humor i rikelige doser. Og det beste av alt? Til tross for at det høres ut som Alien og lignende er dette monsteret noe helt særegent og det har en historie som blandes sømløst inn i resten av filmen. Dermed skapes en helhet man sjelden opplever i monsterfilmene og den fremstår derfor ei heller som en ren monsterfilm slik vi er vant til å se de.

Dessverre lider filmen litt under et begrenset budsjett og resultatet er at mange av de råeste scenene foregår i stummende mørke mens skuespillerne tilhører kategorien “er gode, men har mye å lære”. James Caviezel i rollen som filmens anti-helt fungerer helt utmerket i de tøffere scenene mens han kommer litt til kort under de mer historiebaserte. Det samme kan sies om flertallet av filmens skuespillere om man ser bort fra Ron Perlman som gjør en fantastisk gjesteopptreden som den ultimate barbaren. Mannen har en tendens til å skape en barnslig fryd hos publikummet og det gjør han også til gangs i Outlander.

Bilde
Vi snakker ofte om  BD-utgaver så imponerende rent teknisk at de er et selvskrevent kjøp uavhengig av selve filmen, dette er ikke ett av de tilfellene for her hjelper det ikke hvor mange ganger det står 1080p på coveret; i de lyse scenene byr denne utgaven på en kjølig fargepalett med en markant blåskjer som gjør det hele enda kaldere mens skarpheten over og overgangene er overkommelig gode. Allikevel blir det hele litt for sterilt til å virkelig imponere. Imponere gjør ei heller de mørke scenene hvor sortnivået er alt annet enn nettopp imponerende til å være en BD-utgave. Detaljnivået senkes betraktelig, litt støy dukker opp og selve sortfargen fremstår i korte glimt som mer gråaktig.

Lyden
Et eventyr er inget eventyr om det ikke rister grunnvollene ved hjelp av publikummets avhengighet til å skru opp volumknotten når det smeller til på skjermen. Med Dolby Digital 5.1 blir imidlertid selve smellet for en svensk kinaputt å regne. Bakkanalene er godt potente under filmens åpningsscene og man blir plassert rimelig midt i handlingen, men etterhvert som filmen skrider fremover blir surroundkanalene brukt mer og mer til bakgrunnsmusikk mens resten foregår i front. Det er skader selvfølgelig ikke at stemmer og andre lydeffekter høres naturlige ut, det skader heller ikke at lyden under noen få actionsekvenser var overraskende bra i forhold til resten av utgivelse, men det som skader er at selv om dette er bedre enn hva man lenge var vant til med fra dvd-formatet, så er det fortsatt et godt stykke igjen til å bli imponerende på BD.

Outlander er en ganske så god eventyrfilm som blander norrøn mytologi med vikingtiden og scifi på en meget elegant måte. Ispedd solide doser med både fornøyelig humor og hardbarka action tilgir man lett de små skårene i både skuespill og historiefortelling. Ved andre ord er dette slettes ikke en film på linje med Alien og Predator, men den er fortsatt langt bedre enn veldig veldig mange som operer i den samme gata. .
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse