Annonse

Filminfo og video

Too Young to Die?

På tiltalebenken sitter Amanda Sue Bradley; dømt for kidnapping og drap på en sersjant på 29 år. For advokaten Buddy Thornton kunne dette ha vært en helt normal dag på jobben, men Amanda er bare 15 år og hennes historie er alt annen enn en grei sak. Fra å ha vokst opp sammen med en mor som lukket øynene når hun ble voldtatt av sin stefar ble Amanda kastet inn i en selvdestruktiv sirkel med stripping og prostitusjon, voldelige og pedofile kjærester, alkohol og dop, vold og til slutt drap - alt før hun fylte 15.

"De er unge og forelskede, de er etterlyst for mord. Basert på en av de mest omtale morderjaktene i USA noensinne" - dette er å finne på coveret og jeg vil gjerne benytte anledningen til å si at dette er helt på snørra feil og at utgiver bør kle av seg, stille seg i skammekroken og la seg bli piska av en s&m-fanatisk psykopat!

Med Too Young To Die? har hverken manusforfatter David Hill eller regissør Robert Markowitz prøvd å lage en ny Romeo og Juliet eller Bonnie&Clyde. Dette er den påstått sanne historien om ei ung jente som raser ned en vei hvis eneste endestasjon er hælvete og med seg på reisen har hun djevelen selv i egen høy person mens vi som ser på blir oppfordret til å ta et standpunkt i en sak som later til å være veldig enkel.

Problemet er bare at denne filmen skal være basert på en sann historie og noen enkle søk på nettet gjør at man får omtrent hundreogsnørrogførti utgaver av hva som faktisk skjedde. Nå skal man selvfølgelig ikke dømme en film først etter å ha lest om historien på nettet i etterkant, men jeg mistenker sterkt at regissør Markowitz har gjort nettopp det samme for hvor filmen åpner rimelig sterkt får den etterhvert et slags identitetsproblem hvor den på en side gjerne vil provosere publikummet sitt med ei ung jente som blir voldtatt, stripper, prostituerer seg og gir faen i det meste samtidig som den gjerne vil holde seg innenfor de sosialt akseptable rammene ved å kutte scenene så altfor tidlig.

Fordelen er at man slipper å bli utsatt for sterkt voldelig grafiske scener, men i dette tilfellet burde man faktisk ha blitt det for i mellom disse grufulle og amputerte redselscenene briljerer ett par unge og ytterst lovende skuespillere i form av Brad Pitt (Inglorious Basterds) og Juliette Lewis (Cold Creek Manor) som portretterer disse to ungdommene som lever livene sine helt på grensen hvert eneste minutt i døgnet. Hvor Pitt riktignok gjør en pokker så god prestasjon som den småsjuke, motbydelige og kvinne-mishandlende kjæresten er Lewis som stikker seg frem som regelrett fantastisk skuespillerinne der hun lever seg fullstendig inn i rollen og når hun - med det fyrverkeriet av en energi hun er kjent for - slipper seg helt løs i ett par scener gikk det kaldt igjennom både marg og beiner hos undertegnede mens en tåre tvang seg frem hver gang hun ble nærmest avbrutt av regissøren mangel på baller.

Dessverre resulterer dette i at filmen får et ikke ubetydelig upersonlig preg nettopp fordi blir såpass amputert som den blir; selve Amanda Sue blir det selvskrevene offeret åkke som hva hun gjør; her skal vi fint slippe å gjøre oss opp en mening om hun er en blodtørst villkatt eller om hun er produkt av et samfunn som feilet i å ta vare på sine medlemmer.

Man skal alltid ta filmen for hva den er og ikke hva den kunne ha blitt, men Too Young To Die? er et av de få unntakene som får en til å tenke "hva om". For utgangspunktet er langt bedre enn den tåpelig bonnie&clyde-inspirasjonen filmens cover gir inntrykk av her i Norge og den tar for seg en beint skremmende historie om ei jente som later til å være dømt til et live fritert i faenskap. Med Juliette Lewis i rollen som denne uheldige jenta og Brad Pitt som filmens store rasshøl blir filmen aldri direkte kjedelig, men den blir heller aldri så brutalt rå som den kunne - og burde - ha blitt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse