Annonse

Filminfo og video

Mystic River

25 år etter en horribel hendelse i deres barndom gjenforenes de tre tidligere vennene Jimmy, Dean og David under grufulle omstendigheter når Jimmy's datter blir funnet brutalt mishandlet og drept i deres eget nabolag mens alle bevisene peker i retning av den psykisk pregede Dave; hovedpersonen i dramaet som 25 år tidligere forandret og ødelagte  tre unge og uskyldige liv. For politimannen Dean blir det en kamp for livet, for vennskapet og for samvittigheten å finne den skyldige før den hardbarkede og uberegnelige Jimmy slipper skjelettene ut av skapet og utøver sin egen form for rettferdighet fullstendig uten hensyn til tidligere relasjoner.

For undertegnede er film og skriving en til tider altoppslukende hobby som til tross mye filmglede også byr på noen seriøse nedturer. Beinmarger som blir revet ut, folk som leiker med sine egne tarmer, beinhard tortur og tårevåte romantiske epos; jeg tror jeg har sett det meste og det er derfor ytterst sjelden en film i løpet av 30 sekunder gir meg følelsen av å bli påkjørt av et australsk vogntog på 50m i 100km/t - men det gjør Mystic River. Med denne filmen skaper den legendariske skuespilleren og regissøren Clint Eastwood (Gran Torino) noe langt mer enn bare en film; han skaper en opplevelse som vil prege de fleste av oss i lang tid etter filmen.

Med Mystic River fortelles det en skjellsettende historie om vennskap, svik, dødelige misforståelser, livsødeleggende marerittlignende hendelser og personlige tragedier; alt basert på den fantastiske boken av Dennis Lehane tilrettelagt for det store lerretet av Brian Helgeland (Payback, Taking of Pelham 1-2-3, Cirque De Freak) og regissert av Clint Eastwood med en gruppe levende legender i storform foran kameraet. Men i motsetning til mange andre stjernebefengte produksjoner oppleves ikke Mystic River som en film for under Mr Eastwood's stramme regi presterer de fire herrene Sean Penn, Kevin Bacon, Tim Robbins og Laurence Fishburne laaaangt over evne. Her snakker vi ikke lenger om skuespillere som imponerer rent skuespillermessig; her snakker vi om skuespillere som lever seg så genuint inn i rollene sine og samarbeider så sykt godt at man ikke for et eneste sekund vil tenke over at dette er skuespill. Dette er som å være midt i hendelsenes sentrum selv og det er noe nær kul umulig å ikke la seg prege. Selv sleit jeg som et dyr med å holde tårene tilbake ved flere anledninger mens det i andre tilfeller skjedde ting på skjermen harde nok til å få bade tarmer og nerver til å vrenge seg takket være den ekstreme troverdigheten som her serveres.

I slike hardtslående og engasjerende film-opplevelser er det imidlertid ikke bare skuespillere og historier som gjør sitt for at publikumet blir sittende å måpe; regissørens valg i forhold til kameravinkler, klipping, lyssetting og fargevalg har minst like mye å si og det er her Mr Eastwood viser at han har tatt steget opp i regissøreliten. Med en tilnærmet perfekt blanding mellom close-up's og oversiktsbilder lar han miljøet og kameraet fortelle like mye av historien som skuespillerne. Hans valg om å holde seg til en dyster fargepalett kretsende rundt en underliggende blå- og grå- tone underbygger sterkt det faktum om at dette slettes ikke noen lettsindig affære; dette handler om å vise hvor urettferdig og forjævelig livet faktisk kan utarte seg - om man har bidratt til det eller ei.

Lyd
Mystic River er en praktfilm og når denne endelig kom på BD var det vel strengt tatt ingenting som tilsa at selve utgaven ikke ville stå i stil med filmen. Her presenteres vi for et så lettflytende og troverdig lydspor at det å være anmelder og si noe om det er en sann møkkajobb. Her implementeres surroundkanalene bortimot perfekt i enhver scene hvor dette er naturlig; ved andre ord finnes det ikke en eneste scene hvor man føler at surroundkanalane brukes "bare fordi de er der". Med en fantastisk oppløsning og kanalseparasjon er det aldri for ett sekund vanskelig å lukke øynene og "se" for seg hvor ting skjer på skjermen nettopp takket være dette fenomenale lydbildet hvor også stemmer får en fyldig klang med nok av naturlig rasp. LFE sporet fortjener også skryt siden det ved flere anledninger fikk kjøkkenserviset mitt til å danse rumba i skapet mens dørene klappa takta som om de skulle ha vært på konsert med et virkelig livat band.

Bilde
"Bra bildekvalitet" er ofte ensbetydende med flotte og sterke farger, litt larger than life og egentlig veldig falskt. Mystic River tar sted i Boston og etter å ha vært i de samme strøkene kan jeg med hånda på hjertet si at det slettes ikke er noen utprega drømmestrøk. Her snakker vi monotone og gråaktig farger med en møkkete eim som gjennomsyrer enhver detalj i omgivelsene. Dette dystre uttrykket kommer til sin nesten perfekte rett på denne BD-utgaven hvor skarpheten er superb, fargedynamikken er tilnærmet perfekt og detaljeringen i alt fra bygninger til ansikter og ikke for å glemme  den beksvarte elven som spiller en essensiell rolle i dette eposet er over all forventing.

Konklusjon
Fra å feste grepet om seeren etter ca 30 sekunder holder regissør Clint Eastwood og et usedvanlig tight skuespillerensemble grepet til lenge etter rulleteksten. Mystic River er en gripende, magevrengende, dødsalvorlig, funderende og minneverdig film-OPPLEVELSE som på BD ved hjelp av superb lyd- og bilde- kvalitet vil dra deg inn og plassere deg midt i sentrum av denne nærmest forjævelig historien som bør bevege de fleste av oss.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse