Annonse

Filminfo og video

Glee - sesong 1

Spansklæreren Will Schuester er en av de mest populære lærerne på den lokale high school'en og når arbeidsdagen består av å hjelpe ungdommer kunne det ikke ha vært bedre. Hjemme har han drømmekjæresten og lønna holder akkurat til å betale lånet. Men når han i et anfall av nostalgi tar på seg oppgaven med å sette sammen en ny sanggruppe begynner livet hans å forandre seg helt ned til et molekylært nivå. Dama sier hun er gravid, ungdommene han skal jobbe med er alt annet enn enkle å ha med å gjøre og blant lærerbestanden møter han mer motbør enn hva han noen gang kunne innbille seg. Men ved hjelp av en positiv innstilling, et godt humør og grandiose overdoser med musikk og dans er i alle fall en ting sikkert; dette er en sanggruppe som vil bli husket!

De gamle klassikerne Dirty Dancing og Footloose - og til dels den nye Fame - beviste så ettertrykkelig at sang og musikk blandet med hverdags-dramatikk kan fungere som fjordland for en student og dette har - dessverre - resultert i at vi har fått store mengder copy cats hvor alt går på trynet. Glee på sin side er ikke bare en feel good film, det er en feel good serie med timesvis av sang, dans og dramatikk.

Og riktignok åpner Glee som en relativt hardtslående og spaca affære hvor humoren sitter som støpt, dramaet er spiselig og musikknummerne holder en skyhøy klasse hvor relativt ukjente ungdommer ved hjelp av en stor stemmeprakt byr på det ene glansnummeret etter det andre. Når hver og en av rollefigurene går under kategorien "utradisjonell stereotypisk" blir det aldri så moro i noen episoder. Problemet er bare seriens utidige evne til å kopiere seg selv og terpe på ting til det kjedsommelige. Det å kjøre to egentlig klin like historier parallelt i flere episoder blir noe så der overkill mens noen av intrigene som introduseres føles som å lese KRF sitt partiprogram - på hebraisk! Det blir rett og slett dørgande kjedelig mens man venter på det neste exellente sangnummeret - som gjerne kommer to til tre ganger pr episode.

Det er imidlertid først når man kommer et godt stykke ut i sesongen at ting virkelig begynner å ta seg opp. De i utgangspunktet uengasjerende intrigene får seg en real make over og fremstår som langt mer voksne - og spiselige - mens karakterene får stadig mer dybde og det er først da man faktisk kan begynne å bry seg om hva som skjer på skjermen. Matthew Morrison som læreren William er et aldri så lite funn der han ikke bare er dyktig til å synge og danse, men også til å spille på flere strenger - både positive og negative. Dette er en av få troverdige lærer-fremstillingene jeg har sett i denne typen produksjon! Resten av skuespillerne oppleves som en særdeles blandet affære! Den tidvis sjarmerende men überplagsomme gullstrupen Rachel gestaltes nært perfekt av Lea Michele mens f.eks. Cory Monteith til tross for et ikke ubetydelig sangtalent føles litt for perfekt i rollen som den stup-dumme Finn; men selvfølgelig, man kan bli gravid ved å bade i samme basseng uten å hatt sex med hverandre!

Glee er overdosen som har amerikanerne med storm ved hjelp av stereotypiske og outrerte karakterer, sang, dans og noen oppriktig idiotiske intriger som etter en god del episoder makter å gjøre det hele spiselig. Og det er også det som er seriens foreløpig største problem; fra å åpne pokker så freskt går den fullstendig i stå ved å rote seg inn i sitt eget nett spunnet av tåpelighet mens de superbe sangnummerne redder den siste æren. Holder man ut denne ekstreme berg&dalbanen i rundt 9 episoder tar imidlertid serien seg betraktelig opp og avslutter med en pokker så god stil, og det hersker ingen tvil i mitt hjerte; jeg skal så absolutt ha med meg volume 2 av sesong 1!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse