Annonse

Filminfo og video

Oliver Twist

Oliver Twist er basert på Charles Dickens’ roman ved samme navn. Den handler om den foreldreløse løsungen Oliver Twist som vokser opp på fattighus, og som etter hvert rømmer til London. Her mikser han seg med kriminelle, uten å selv skjønne det.

Plottet i Oliver Twist er vrient og intrikat. Det er mye fram og tilbake, og det er mange karakterer med i bildet. Det er derfor ikke så rart at BBC trenger så mye som tre timer på å få det hele fram. Uten å selv ha lest boka, og uten å egentlig kjenne historien fra før av, sitter jeg likevel ikke igjen med noen spørsmål etter å ha sett denne serien. Det var ingen tomrom som ofte kan oppstå i adaptasjoner av romaner, og om det var noe som ble fjernet i prosessen fra bok til film, var dette ikke noe som kunne merkes. Det hele var veldig godt gjennomført og satt sammen. I begynnelsen kan det være vanskelig å holde styr på alle de forskjellige karakterene, men etter hvert får man et klart syn på hvem som er hvem, og hvordan personlighetene deres er. Serien bruker for det meste ukjente skuespillere, med unntak av for eksempel Timothy Spall, men dette er likevel ingen ulempe. Skuespillerpresentasjonene er i en klasse for seg selv, og man ikke tviler en eneste gang på framførelsen.

Delt over seks episoder på en halvtime hver blir det heller ikke for langt. Tre timer flyr lett forbi, og virker ikke lenger enn en halvannen times film ville gjort. Man blir fra første scene av kastet inn i den dystre stemningen som følger resten av historien, men et noe utradisjonelt valg av musikk løfter det hele, og gjør at det ikke er like dystert hele tida. Disse pustepausene innimellom er veldig nødvendig, ettersom historien om Oliver Twist er meget tung.

Til tross for omfanget av denne adaptasjonen av Oliver Twist, er det svært lite å si. Det hele virket ekstremt gjennomtenkt, og var utrolig godt gjennomført. Jeg avslutter derfor med å si at BBC som vanlig ikke skuffet. De har klart det enda en gang.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse