Annonse
Dette skyldes hovedsakelig en rekke personlige grunner: for det første har jeg aldri hatt noe glede av historier som bygger på adapsjoner av ”Romeo og Julie”-fortellinger. Adapsjoner av William Shakespeares fortellinger finnes nå i alle former av bøker, tv-serier og filmer, dette i seg selv er ikke noe problem, men jeg forventer mer av en moderne historie enn karakteristiske trekk fra allerede velkjente fortellinger. For det andre kan jeg ikke fordra vampyrfilm og bøker. Tematiseringen av vampyrer har blitt offer for oppbrukte retningslinjer i film, bøker, spill og tv-serier. Da vampyrer og varulver har blitt popkultur på høyeste nivå, blir dette brukt for alt det er verdt. Vampyrfortellinger har alltid blitt kombinert med et sekundært tema, som regel seksualitet, kjærlighet, problematikk rundt levetid og døden, jeg er rett og slett lei. Jeg har kun opplevd to vampyrhistorier jeg har hatt stor respekt for, den første er Nosferatu (Mamau, 1922), alle vampyrers far og Let the Right one In (Alfredson, 2008) som er en fantastisk skildring og film. Sånn ellers, ikke interessert. Til tross for dette bestemte jeg meg for å se Twilight, etter uttalige forespørsler etter min mening om fortellingen, da jeg ikke har lest bøkene, kan jeg ikke gi noen kommentar på filmene ovenfor sitt bakgrunnsmateriale.

Twilight satte i 2008 startskuddet for den oppkommende filmserien på til sammen fire filmer. Adapsjonen fra Stephenie Mayers romaner om Bella Swan (Kristen Stewart) og Edward Cullen (Robert Pattinson), som gjennomgår et turbulent kjærlighetsforhold i kjent ”Romeo og Julie”-stil. Twilight har hovedsakelig blitt allmennkunnskap for kvinner og blir gjerne boikottet av menn, så det er en differanse i mellom det feminine og det maskuline publikum.

Min første tanke under Twilight var alt filmen har problemer med å fange oppmerksomhet og interesse. Jeg hadde personlig store problemer med å bli involvert i fortellingen, og mistet interessen for filmen tidlig. Det er en ganske treg start på serien, og dette kan være i sammenheng med at dette er den første delen av fortellingen, så filmen prøver å ta seg god tid, for å la publikum reflektere og fordøye filmen. Dette kan bli problematisk hvis man allerede har vanskeligheter for å interessere seg i tema, grunnlag og måten historien fortelles på. Filmens estetikk bidrar ikke på en god måte til å underbygge den lave interessen, den bidrar på en annen side til å få filmen til å se bedre ut, men dette også blir fort kjedelig. Filmen preges av mørklagte sekvenser, selv på dagtid, det regner mye og mange sekvenser går forbi med lite dialog og handling. Filmens gråtoning kombinert med likbleke skuespillere og lite hendelser som vekker interessen, resulterer i en film med veldig forseggjort estetikk, men det fungerer ikke som en følelses setter, heller en interessedemper.

I store deler av fortellingen venter man på at noe skal skje. Hvis man har sett traileren, vet man allerede hva de første 45minuttene av filmen inneholder, og hovedfokus blir satt på den resterende spilletiden. Til min store skuffelse skjer det utrolig lite. Filmen drar ut i lange sekvenser og monoton dialog, som leveres i overfladisk såpeoperastil med mangel på overbevisende naturlighet. Filmen tar seg god til å skildre møtene mellom Edward Cullen og Bella Swan, så god tid at det tidvis blir kjedelig. Spenningskurven i denne filmen er heller flat, med et bittelite splitthopp i slutten, som slutter før det rekker å begynne. Det er noen få hendelser i filmen hvor det skal bli interessant, men disse virker heller tilfeldig plassert inn for å forsterke troverdigheten i problemene, eller bare for å holde publikum våken.

Med mangel på innhold havnet Twilight i dårlig lyst av seg selv. Det er ingenting original med fortellingen, annet enn at den er satt inn i et vampyrisk tema (som innen 2010 ikke er noe videre originalt heller). Det er ingenting original med Twilight, det er en ungdomsfortelling for ungdommer, hvor målet er og nå fram til jenter i ungdomsalderen og yngre kvinner, disse er da også majoriteten av det fornøyde publikum. Twilight funker på sin måte til det den er skapt for, men for publikum som kanskje ikke ser grunnlaget filmen er skapt på, er dette ingenting å bruke tid eller ressurser på å få med seg, dessverre.

Jeg fikk akkurat det jeg forventet av Twilight. En kjedelig historie, uinteressante karakterer og lite underholdning. Filmen laget på et relativt lavt budsjett, men i mine øyne kunne ikke høyere kostnad reparert en allerede monoton fortelling, dette er ikke bare kritikk på filmens hender, men også bakgrunnsmaterialet fra romanen. Dette er begynnelsen på en lengre serie av filmer, og jeg er allerede skeptisk på oppfølgerne, hvis disse ikke tar opp litt mer intensitet og utvikler historien i en mer original retning, er jeg redd historien ikke har gjort nok inntrykk på meg til å bedømme resten, til tross for dette, fra et filmvitenskapelig aspekt, skal jeg nå se New Moon (Weitz, 2009).
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse