Annonse

Filminfo og video

Ninja Assassin

Rundt om i verda dør både kriminelle og hederlige en rask men også brutal død som levner ingen spor overhodet. Metoden er den samme; ingen har sett morderen, ofrene finnes som regel i flere deler og ingen har noe spesielt til felles. For etterforskeren Mika tar saken et grusomt vendepunkt når hun igjennom sin iherdige jakt kommer over spor og tegn som tyder på at drapene er utført av asiatiske klaner med en historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid; klaner som vi i dag kjenner som Ninja’s. Møtt av skepsis rundt seg blir ikke saken noe bedre når hun en dag blir forsøkt tatt av dage av nettopp en maskekledd drapsmann med enorme evner innenfor voldsutølvelse. Reddet av Raizo – en ninja med en blodig agenda – må hun plante begge beina midt oppe i et ninja-bol hvor ære går foran alt og alle som kommer i deres vei får sine liv betraktelig forkortet – bokstavelig talt!

Skepsisen var ikke helt ubetydelig når de første bildene og den første traileren dukket opp på nettet; en amerikansk film med asiatiske skuespillere om en asiatisk myte amerikanerne allerede hadde latterliggjort for ett par tiår siden. Personlig vet jeg ikke helt hvordan man skal ta for seg ninjaer på en troverdig måte – de er jo tross alt ikke noe man vet så mye om. Men med Ninja Assassin gjør regissør James McTeigue et mer enn godkjent forsøk for her er det bare å belage seg på det du forventer av “klisjeer”; den mutte helten som vil gjøre bot og bedring, den godhjertede heltinnen som “forstår greia” og skurkene som selvfølgelig er noen blodelskende jævler av verste sort. Legg også til et par små doser semi-romantikk, ekstreme mengder blod og en passelig dose overnaturlighet, og vips, så har du Ninja Assassin, og nettopp derfor bør den også bli tatt seriøst!

Etter mange tiår med film skal det godt la seg gjøre å komme opp med noe genuint nytt og noen ganger må man bare bite i det sure eplet, innse at man ikke har revolusjonert noe som helst og gjøre det beste ut av det. Alt jeg nevnte på tampen av forrige avsnitt behandles faktisk med en slags mutt respekt som gjør det hele mer enn spiselig; her handler det ikke om å pensle det hele utover i de feiteste lag, men heller om å tone det hele ned i forhold til det verbale og visuelle slik at klisjeene ikke blir for tydelig. Sleipt men også uhyre effektivt siden historien til tross for sine åpenbare svakheter ikke stjeler for mye av showet som faktisk bys på i denne hack’n slæsh affæren.

For show blir det når noen fantastiske martial artists bokstavelig talt hakker seg løst i et inferno av grandiose mengder blod mens kropper blir strimlet en ekte slakter verdig. Urealistisk så absolutt men også ganske så lekkert og det bygger godt oppunder ideen om at dette faktisk er en actionfantasi mange har hatt siden det glade 80tallet. I hovedrollen av dette blodige infernoet møter vi den forholdsvis ukjente Rain som ikke bruker mange minuttene på å sette de fleste amerikanske kampsport-skuespillerne i en evig skygge; mannen slipper å si så mye og de få linjene han har fremfører han med en god tyngde, en skarp humoristisk tone og en overkommelig innlevelse. Det er imidlertid ikke hans verbale prestasjoner som står i fokus her for når mannen får fritt leide viser han seg som en særdeles spretten og elegant kampsportutøver dødsalvorlig i blikket mens han dreper den ene jævelen etter den andre. Skal du ha mjuke helter får du se på fotball og jean claude van damme!! Rain er heller ikke direkte dårlig stilt med de rundt seg; legenden Shô Kosugi (Black Eagle), Sung Kang (Fast and Furious, War) og Rick Yune gir Rain en kamp til døra når det gjelder å vise seg frem mens Naomi Harris (Street Kings) holder hodet godt over vannet som filmens mer feminine touch.

Bilde
Som oftest er det å vurdere den tekniske kvaliteten en relativt normal opplevelse; på BD ser det meste skammelig bra ut og man har blitt vant til det, derfor er det ytterst sjelden at man må gni seg i øynene mens man lurer på om man har utviklet et enda bedre syn over natten – men det er faktisk tilfellet med BD-utgaven av Ninja Assassin. De tenkiske tallene roper ut om 1080p og 2.35:1 mens selve bilde roper ut som så sykt mye mer! Ser man bort fra en ekstremt lys scene hvor det hele faller ørlite sammen så er dette noe av det skarpeste, klareste, mest dynamiske og imponerende man har sett så langt. Om det er lyse scener hvor man ser hver eneste ureinhet i huden eller om det er mørke actionscener så opprettholdes det sinnsyke detaljnivået med et underliggende sortnivå av tilnærmet referansekvalitet. Om det var fett å se skrotter bli hakket og kuttet sønder og sammen på kino var det ingenting i mot det som her ble servert!

Lyd
I slike actionfilmer hvor det skjer ekstremt mye på skjermen er vi godt vant med at det skjer mye i lydbildet og det er selvfølgelig kult; men når Raizo setter igang det ene monsterangrepet etter det andre ved hjelp av svingende sverd mens FBI agentene skyter for harde livet truer dette lydsporet med å blåse vinduene langt utover gårdsplassen. Bassfundamentet røsker tak i deg mens effektene flytter seg sømløst mellom alle høytalere og gir deg en så realistisk følelse som overhodet mulig av å befinne deg midt i disse bloddryppende kampene. Som på bildesiden er det også her kun ene eneste scene som trekker litt ned når den kvinnelige hovedrollefiguren blir en anelse skarp i øvre presensområde, men det er for flisespikkeri å regne så lenge resten av dialogen høres så naturlig ut som et hjemmekinoanlegg kan få til.

Ninja Assassin er slettes ikke en film for de store massene; til det blir den for overdrevet og banal til tider. Men for oss som alltid har syntes at ninjaer har vært en fascinerende ting ser jeg nesten på denne filmen som et must. Her byr Rain i hovedrollen på noen virkelig imponerende kampscener mens blodet farger veggene røde og kropper strimles opp i helsikes tempo. Actionscenene er grandiose og underholdene, den svarte humoren fungerer over all forventing og historien er ikke dummere enn at den er spiselig; ingen klassiker, hva gjør når det når den er så bikkjetøff!!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse