Annonse

Filminfo og video

Insomnia

Insomnia

Karakter

5 
Filmens anslag er et interessant stykke film i seg

I denne filmen, får vi presentert noen ypperlige skuespiller prestasjoner, mest nevneverdig Stellan Skarsgård som den iherdig søvnløse og småperverse etterforskeren, og en helt herlig uskyldig og samtidig sleskete rolle av Bjørn Floberg.
Disse to rolletolkningene gjorde det verdt det å se denne krimfilmen flere ganger for meg personlig.

En stødig nærmest uvirkelig dialoglevering av de ulike skuespillerne driver også filmen fremover og gir filmen et interessant uttrykk.  

Dramaturgi
Dramaturgisk byr denne filmen på noen overraskelser, uten at jeg skal avsløre hva.

Kamera
Kamerabruken er et stødig stykke arbeid, og ofte brukes til å gi mening til en tilsynelatende intetsigende scene.  Om jeg skal gi noen kritikk så er det at kamerabruken blir noe datert.

Musikk
Musikkbruken i denne filmen, er en herlig konstrast til såkalt blockbuster bruk av musikk. Ypperlige vekslinger mellom dunkel musikk og stillhet som gir en distinkt atmosfære. Blant annet fravær av musikk til en kyssescene, som gjorde at den scenen hadde et mye sterkere vedvarende inntrykk enn vanlig musikkbruk i slike scener.  

Ekstramateriale
Tragisk nok, absolutt ingenting, på denne utgivelsen. Det er nesten kriminelt.

Konklusjon
En film som faktisk fortjener merkelappen «en norsk filmklassisker». Stellan Skårsgård har uttalt at dette er en av hans favorittroller, og man kan se hvorfor.
En film med kontroversielle karaktererbrister (som forøvrig er vasket bort i den amerikanske versjonen).

Kort sagt en rimelig ypperlig film, og et bevis på at norsk holder stor kvalitet.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse