Annonse

Filminfo og video

NeverEnding Story

Det er mange som har hørt om Neverending Story, og er den type film ”alle har sett”. Såpass merkelig var det for meg at jeg aldri hadde sett denne klassikeren fra regissøren Wolfgang Petersen, nå mest kjent for å lage store katastrofefilmer.

Neverending Story tar for seg den lille gutten Bastian som kommer over en spennende bok i en gammel butikk. Bastian bestemmer seg for å lese boken, og gjemmer seg på loftet på skolen for å lese. Boken handler om Fantasia, et sted som finnes kun fordi menneskene tror og har fantasi, men i det siste har dette stedet begynt å bli tilintetgjort av ”intet”, altså menneskehetens tvilendre tro og fantasi. Den store helten Atreyu blir sendt for å løse problemet med det store ”intet”, men jobben virker umulig, helt til Bastian finner ut at han selv må delta for å hjelpe Fantasia.

Filmen var på sin tid den største tyske filmatiseringen, for det mange faktisk ikke er klar over er at denne filmen opprinnelig er tysk. Filmens originaltittel er Die unendliche Geschichte, og ble i sin tid spilt inn i Tyskland av den tyske regissøren Wolfgang Petersen. Handlingen er allikevel lagt til USA og alle i filmen snakker engelsk.

Historiemessig sett er dette en helt grei film å følge med på, det er en film som virker både for barn og voksne. Hendelsene er selvfølgelig svært overdrevet, men det er en fantasifilm, og da forventer vi slike ting. Vi har flyvende hunder, steinspisende troll, enorme skilpadder, dverger og mange andre rare skapninger. Det er ikke vanskelig å se at effektene er gamle, men dette er noe med sjarmen når man vet man ser filmer fra denne perioden.

Bilde
Dessverre klarer ikke denne utgivelsen å blende oss med bildekvaliteten, og jeg fikk til tider nesten følelsen av å se på en dvd-utgivelse. Selv om filmen er såpass gammel syntes jeg kanskje produsentene burde ha brukt litt mer tid på å forbedre bildet. En viss forbedring er det, men man forventer så mye mer når det står Blu-ray på coveret.

Lyd
Vi blir her lovet en stor forbedring, hvorav det med store bokstaver står beskrevet at filmen for første gang leveres i 5.1 surround lyd. Og jo da, det kommer noen lyder ut av høyttalerne bak, men de blir nok ikke stresset av så altfor mye jobb. Lyden vi får servert av høyttalerne i front gjør en god jobb, og er meget ren i lyden, men å skryte på seg en surroundlyd er jeg ikke helt enig i.

Ekstramateriale
Det er kanskje her denne utgivelsen skuffer mest, for vi får ikke servert noen ting. Ingen intervjuer, ingen kommentarer, ingen dokumentarer, disken er rett og slett rensket for alt av ekstramateriale. Jeg har i den senere tiden sett mange nyutgivelser av eldre filmer, og f.eks. på The Goonies har produsentene samlet sammen hele vennegjengen for en ny kommentarinnspilling. Med Bravheart fikk vi en dokumentar med intervjuer fra tiden filmen ble spilt inn, og fra nyere tid hvor skuespillere ser tilbake på hva filmen gjorde med dem. Her er det altså ingenting, og det trekker dessverre ned en del.

Konklusjon
The Neverending Story er en bra film, og er fin underholdning for alle parter. Har du ikke denne i filmsamlingen din fra før, er den absolutt et tilskudd. Skulle du eie filmen fra før på dvs, og lurer på om du skal oppgradere den til Blu-ray, kan du egentlig spare deg bryderiet og kronene, for det er ikke denne utgivelsen verdt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse