Annonse

Filminfo og video

House of Saddam

Saddam Hussein har ikke fått hvilt lenge i graven før historiene og mytene om han blir forsøkt forklart. Men i House of Saddam tror jeg man kommer ganske nær slik det var i virkeligheten. Serien er i fire deler og begynner på begynnelsen av 80-tallet og viser hvordan Saddam fikk den makten han ville ha, hvor skruppelløs han kunne være i sin jakt på rikdom og makt.

Vi følger dermed den irakiske presidenten gjennom tykt og tynt, i deres krig mot Iran hvor de fikk støtte av amerikanerne, i deres krig mot Kuwait, hvor amerikanerne plutselig er deres fiender. Det blir også vist hvor enkelt det var for Saddam å fjerne de som gikk mot ham, og hva som skjer med de som prøver å hoppe av.

I siste episode blir vi vitne til at ting går veldig galt, og Saddam er nødt til å gjemme seg, under kår langt under hans vanlige standard. Men til slutt blir han fanget, fengslet og til slutt henrettet.

Jeg ble på mange måter overrasket over denne miniserien. Spenningen lå mye i hvordan de kom til å portrettere Saddam. Ville de kun se tyrannen? Ville de vise følelsesmessige sider ved ham? Og resultatet vil jeg si ble sånn midt i mellom. Filmskaperne klarte å få frem at Saddam Hussein var en "vanlig" familiefar som de fleste andre, men hans begjær etter makt får ham til å gjøre ting du og jeg aldri kunne vært kapable til.

Da jeg først satte inn disken i spilleren hadde jeg ikke trodd jeg skulle bli så fengslet som jeg til tider ble. Størsteparten av serien er basert på dialoger, og det er svært sjelden vi får se noen actionscener. Ikke før mot slutten, hvor vi er vitne til at Saddams sønner blir drept av amerikanske styrker, er det særlig mye action. Men det gjør egentlig ikke så mye, for det er flust av andre filmer fra Irak-krigen man kan se på for å se dette.

Likte også veldig godt måten de hadde klippet inn nyhetsfilmer fra datiden og knyttet dette opp mot historien, dette er med på å underbygge historien meget godt.

Nå vet jeg ikke helt om det er riktig å sette en liten pekefinger på språket i filmen. 95% av dialogene foregår på engelsk (selvfølgelig med en aksent fra Midt-østen). Skal jeg være helt ærlig gjør det meg ingenting, for jeg har på følelsen av at jeg ville hatt mye større problemer med å følge med på filmen hvis den hadde foregått på arabisk eller kurdisk.

Saddam Hussein blir mesterlig portrettert av den israelske skuespilleren Yigal Naor. Han klarer å få frem både sympatiske og mindre sympatiske versjoner av Hussein, og når man ser hans frafall mot slutten av filmen kan man ikke annet enn å syntes litt synd på ham, uten at man føler at man godkjenner hans forferdelige gjerninger.

Naor får også god støtte av sine medspillere, og produsentene har virkelig klart å samle et knippe meget gode skuespillere. Lite overraskende er det kanskje at ingen av hovedrollene blir spilt av irakere, men de som har fått jobben gjør denne på en meget overbevisende måte. House of Saddam har også fått god støtte fra landene i Midt-Østen for dens fremstilling av disse harde tretti årene.

Jeg kan veldig godt anbefale alle en titt på House of Saddam, gjerne for å kunne vite enda litt mer om hva som egentlig skjedde i Irak mellom 1980 og 2007.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse