Annonse

Filminfo og video

BBC Life

BBC Life er en utrolig kompleks dokumentarserie om dyreriket, plantene og insektene på planeten vår. Med et budsjett på 10 millioner pund har BBC brukt over tre år i alle verdens klimatiske forhold for å fange fantastiske aspekter av vår egen planet. Hele dokumentarserien består av over 500 minutter, 10 separerte deler fordelt på fire disker. Hver episode tar for seg et tema, og både visuelt og narrativt, er all informasjonen lett tilgjengelig og er i liten grad komplisert. Dette er informasjon alle kan fordøye. Noe som hjelper til med den narrative biten av serien, er fortelleren, selve Sir David Attenboroug, som er særdeles kjent fra mange av BBCs produserte tv-serier og filmer. Stemmen hans er kanskje planetens mest fornøyelige fortellerstemme, da de aller fleste har hørt den, er den lett å bli interessert i.

Produksjonsprosessen av Life, har som sagt vært på over tre hele år. Og noen av de enkelte klippene i filmen har tatt opptil to år å fullføre, for eksempel delen om planter. Mange av sekvensene i Life, er ikke mulig å filme i virkeligheten, så mange alternative måter å fullføre klipp. Mange av timelapsesekvensene i episoden om planter, måtte skapes i studio, med et geografisk område som utgangspunkt, ble hele sekvensen filmet ute i naturen, men gjenskapt i studio, for å få planter til å vokse på bare få sekunder. De forskjellige teamene har vært verden over for å samle informasjon og film. De har vært under isen på polene, senket skip for å danne korallrev, vært helt oppi insekter og hundrevis av andre prosjekter som danner grunnlaget for Life, og alle aspektene med vår egen planet.

Det som innbyr til interessen for serien Life, er kanskje den ubeskrivelige visuelle siden. Hele serien er skutt i maksimal HD-kvalitet noe som gjør at hver eneste del og sekvens i serien er utrolig vakker å se på. Bruken av dypfokus for å filme spesielt detaljerte sekvenser med spesielt små insekter, dyr og planter viser oss prosesser i naturen i detaljer ingen slik serie noen gang har klart å framstille visuelt. I mange sammenhenger brukes timelapse-klipp for å framstille særdeles trege prosesser, som i mange sammenhenger er avspilt 500 ganger sin egentlige hastighet. Slow-motion, eller saktefilm brukes også for å vise raskere prosesser som går for raskt til at vi kan se dem. En god balanse av tekniske virkemidler som disse, og gode selvskapte hjelpemidler som BCC brukte for Planter Earth i 2006, gjør at Life på alle mulig nivåer er svært fornøyelig å se på.

Man kan ikke gjøre noe annet enn å anbefale Life til alle og en hver. Kvalitetsmessig er det hittil ikke laget noe bedre naturvitenskapelige dokumentarer om vår egen planet og Life er fantastiske 500 minutter som for min del aldri ble kjedelig. Informasjonen er lett tilgjengelig og lett forståelig for alle, bildene er helt fantastiske, og aldri før har et naturprogram kunne gått i en slik detalj for å framstille hvordan livet inne i en maurtue ser ut, hvordan planter spiser insekter og hvordan en plante gjør fugler avhenging av nektar, som et narkotisk stoff. Serien oser av triviale fakta som i mange sammenhenger er allment kjent, men noe er så spesielt, at man tviler nesten litt på om det egentlig går an, at naturen og evolusjonen av klart å skape slike skapninger, instinkter og prosesser. Life vil garantert gi publikum en fantastisk naturopplevelse, lære dem noe nytt og vise dem elementer på vår egen planet som aldri før er ett.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse